Rysslands president Vladimir Putin tar emot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i S:t Petersburg.
Rysslands president Vladimir Putin tar emot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i S:t Petersburg.

Förbindelserna mellan Turkiet och Ryssland ska återupprättas. Det är budskapet efter att länderna löst den bilaterala krisen och presidenterna träffats i S:t Petersburg.– Jag tror att våra relationer har blivit ännu starkare, säger Erdogan.

Kamerorna ville aldrig sluta smattra när de två presidenterna förenades i en handskakning i Konstantinpalatset i S:t Petersburg. Mötet är det första sedan relationerna frös till is efter det att Turkiet sköt ned ett ryskt stridsplan vid gränsen mot Syrien i november förra året. En rasande Vladimir Putin beskrev handlingen som en dolkstöt i ryggen och straffade sin gamla samarbetspartner med ekonomiska sanktioner.

Men nu är länderna redo att lappa ihop relationerna igen. Mötet är också Recep Tayyip Erdogans första utlandsbesök efter kuppförsöket förra månaden. Det hårdföra efterspelet har lett till sämre relationer med EU och USA medan Putin var en av de första som ringde upp för att uttala sitt stöd.

– Ditt besök i dag, trots den svåra inrikespolitiska situationen, visar att vi alla vill återuppta dialogen och återupprätta förbindelserna mellan Ryssland och Turkiet, sade Putin på en gemensam presskonferens.

"Milstolpe"

Erdogan, som kallat besöket en milstolpe i de turkisk-ryska relationerna, tackade för Putins telefonsamtal efter kuppförsöket och sade att samarbetet med Ryssland kommer att hjälpa till att lösa problem i regionen.

– Jag tror att de har ett ömsesidigt intresse av att återupprätta goda relationer, i synnerhet på ett ekonomiskt plan. Men Ryssland har överhanden, säger Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

– Erdogan är hårt trängd, självpåkallat isolerad internationellt och har därmed ganska stort behov av att återupprätta relationerna.

De två ledarna framträdde på ytterligare en presskonferens under tisdagseftermiddagen, där samtalen mellan presidenterna beskrevs som konstruktiva och uttömmande. Enligt Erdogan är båda parter fast beslutsamma om att normalisera relationerna.

– Jag tror att våra relationer har blivit ännu starkare än vad de var tidigare, sade den turkiske presidenten.

Sanktioner fasas ut

Det mödosamma arbetet med att återuppliva det ekonomiska samarbetet med Turkiet har redan inletts, men kommer att ta lite tid, enligt Putin. Sanktionerna ska fasas ut steg för steg. Det talades också om samarbete inom försvarssektorn.

– Ryssland är en väldigt viktig handelspartner för Turkiet, säger Carolina Vendil Pallin, Rysslandsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Tongångarna var också positiva kring ländernas stora meningsskiljaktighet – Syrien – där Moskva är regimens viktigaste allierade medan Ankara gett stöd till rebeller som vill störta Bashar al-Assad. Men enligt Putin är det möjligt att komma överens kring hur krisen ska lösas.

– Jag tror att det är möjligt att likrikta våra åsikter och synsätt, sade Putin till journalister på plats.

Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Rysslands president Vladimir Putin välkomnar Recep Tayyip Erdogan till S:t Petersburg.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset