Eric Gadd tycker att det är en risk att göra en platta på svenska – ”Hurra du lever, pang du är död” såldes i 12 000 exemplar.
Eric Gadd tycker att det är en risk att göra en platta på svenska – ”Hurra du lever, pang du är död” såldes i 12 000 exemplar.

Eric Gadd vågade skriva på svenska för första gången på 19 år. I morgon släpps ”Stockholm står kvar men jag ligger”.

Eric Gadd, 42, har slagit personligt rekord i musikskrivande. Sedan albumdebuten 1987 har artisten aldrig gjort klart en skiva på så kort tid som det tog att färdigställa ”Stockholm står kvar men jag ligger”.
– Förra sommaren frågade skivbolaget: ”Kan du släppa en platta den 11 juni 2008?” Det var bara att jobba på, säger Eric Gadd, som har lyckats kombinera musikskrivande med pappaledighet.
Trots tidsbristen ville han inte låta arbetet gå på rutin. I stället skrev han ett album på svenska, något han inte har gjort sedan 1989.
– När man sjunger på ett annat språk är man inte riktigt samma person.
Att visa den svenska sidan av sig själv kändes lockande för honom efter att ha skrivit musik till ”Djungelboken” på Stadsteatern i Stockholm.
– Jag visste att jag kunde skriva på svenska, men jag visste inte om det kunde bli bra på skiva. Jag ville inte falla in i det där svenska popspråket som jag inte tycker om. Det finns en vistradition i Sverige och jag har aldrig haft sådana skivdrömmar.
Tror du att det hörs att du har arbetat snabbt?
– Ja. Jag hoppas att det inte låter slarvigt utan spontanare, med ett råare anslag. I sju åtta år har jag strävat efter att göra en sådan här skiva där jag inte har suttit och petat. Men det har inte gått eftersom jag är perfektionist.
Hade du väntat dig en sådan här lång musikkarriär?
– Ja. Jag hade ännu högre förväntningar. Jag hade tänkt slå Prince och Madonna på fingrarna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset