Eric Torell älskade Ted Gärdestads musik.
Eric Torell älskade Ted Gärdestads musik.

Eric Torell, 20, sköts ihjäl av polis. I dag kör flera motorcykelkorteger till hans minne, och på platsen där han dog hedras han med en minnesstund.

– Det går inte att ta in att han inte finns längre, säger Christer Axenryd som kände Eric och arrangerar kortegen i Stockholm.

Klockan 13 startade motorcykelkortegen från Skarpnäck till Norrbackagatan i centrala Stockholm där Eric Torell tragiskt sköts ihjäl av polis i torsdags. Initiativtagaren till kortegen, Christer Axenryd, vill hedra Eric och säger att han blev fascinerad redan vid 300 delningar av Facebookinlägget han lade ut. Men nu har inlägget delats närmare 35 000 gånger.

–Det har gått så otroligt långt över mina vildaste fantasier. Det kommer även att ske en kortege i Mora och en i Göteborg, säger Christer Axenryd.

Christer och Susanne Axenryd är initiativtagare till söndagens mc-kortege till minne av Eric Torell som blev dödad av polisen.
Foto: Stina Stjernkvist /

LÄS MER: Leksaksbranschens uppmaning: Ta bort realistiska vapen

”Fruktansvärd händelse”

Vid 14-tiden hade mc-kortegen nått fram till Norrbackagatan, där det råder en mycket dämpad stämning bland de flera hundra människor som har kommit. Intill porten utanför innergården har en minnesplats till Eric upprättats, där människor lägger ned blommor.

–Ni har drabbats av en fruktansvärd händelse. Mitt i vardagens vanlighet har Eric blivit skjuten till döds. Inget kommer längre vara sig likt, säger prästen Per Friberg under minnesstunden.

LÄS MER: Uppgift: 20-årige Eric sköts ihjäl – efter larm om dödshot från dömd våldsman

En tyst minut hålls för Eric, och de församlade vänder sig mot familjen medan de lägger ned blommor och tänder ljus. Vindpustar drar in över innergården medan himlen mörknar och bandet spelar ”I den stora sorgens famn” av Ted Gärdestad, en artist Eric lyssnade mycket på.

Blommor, ljus och hyllningar vid den plats där Eric Torell blev dödad av polisen.
Foto: Joel Malmén/ TT

Musik för sorg

Regnet tilltar raskt i takt med att inbjudne gitarristen Janne Schaffers melodier intensifieras. En ung man med Downs syndrom leds fram av sina föräldrar till minnesplatsen. Han gråter stilla, och verkar inte vilja greppa vad han ser.

LÄS MER: Nu reagerar världen på dödsskjutningen som tog Eric Torells liv

Janne Schaffer berättar för TT att han fått höra att Eric gillade Ted Gärdestad.

– Det finns så många exempel på vad bröderna Gärdestads musik har betytt för människor, det är musik för sorg och glädje, säger han.

–Kan jag vara till stöd är det självklart att jag ställer upp.

Personer samlade i Skarpnäck inför söndagens mc-kortege till minne av Eric Torell.
Foto: Stina Stjernkvist / TT

Efter att ceremonin avslutats står Nina och Micke från Lidingö och pratar med en polis.

Erics mor är min arbetskollega, så det känns extra nära, säger Nina till TT.

– Självklart vill vi visa vårt stöd. Det som hänt är så onödigt, så absurt, så för jävligt. Men det är ingen idé att spekulera i detaljer, vi var inte på plats och vet inte hur det gick till. Nu är det bara att låta utredningen ha sin gång, säger Micke.

LÄS MER: Debattvideo: Min son är ingen sjukdom

”Säckade ihop”

Eric Torell hade Downs syndrom, var autistisk och befann sig på en treårings nivå enligt hans mamma Katarina Söderberg. Christer Axenryd kände Eric via hans mamma som sedan länge är en väninna till Christers fru. Under sommaren har Eric varit en flitig besökare hos Christers familj eftersom de har en pool som Eric gillade att bada i. I fredags skulle han ha kommit på besök.

– Vi fick beskedet när vi stod och handlade maten han skulle få. Eric var glutenallergiker och vi hade köpt hans favoritkorvar. Min fru blev uppringd av en kollega och då såg jag hur hon säckade ihop. Jag frågade henne vad det var och då berättade hon att Eric var död. Då säckade alla ihop. Det gick inte att förstå, och ta in att han inte finns längre, säger Christer Axenryd med gråten i halsen.

Blommor och porträtt på Eric Torell framför en motorcykel under söndagens manifestation till hans minne.
Foto: Stina Stjernkvist / TT

Inget politiskt

Polisen har kritiserats för sitt agerande vid dödsskjutningen men allt sådant undanbads inför motorcykelkortegen.

– Alla har väl sin syn på polisens agerande, men det är ingenting som får förekomma i dag. I dag handlar om Erics minne och inget annat. Det ska inte vara något politiskt, det ska inte vara någon kritik mot polisen, ingenting sådant, säger Christer Axenryd.

LÄS MER: Elliot, 4, har Downs syndrom: ”Andra får oss att känna oss annorlunda”

Bakgrund: Skotten som dödade Eric, 20

Det var vid 04-tiden, tidigt på morgonen torsdag den 2 augusti, som 20-årige Eric Torell sköts ihjäl av polis i Vasastan i centrala Stockholm. Polisen ryckte ut på ett larm som gällde en beväpnad man, men exakt hur larmet löd är ännu oklart.

Poliserna konfronterade Eric Torell på Norrbackagatan och då uppstod vad polisen initialt beskrev som en hotfull situation. Enligt vittnesmål skrek poliserna att en person skulle lägga ned sitt vapen, varpå flera skott hördes. Totalt tre poliser ska ha skjutit 20-åringen, som bar på vad som visade sig vara ett leksaksvapen. Knappt två timmar efter händelsen meddelade polisen att mannen var död.

Eric Torell hade både autism och Downs syndrom. Han hade rymt från sitt hem i närområdet, vilket han enligt föräldrarna hade en tendens att göra, denna gång med ett leksaksvapen han fått när han var liten. Familjen har berättat att 20-åringen i och med sina intellektuella funktionsnedsättningar befann sig på en treårings nivå och hade svårigheter att kommunicera.

Händelsen utreds av åklagare vid Särskilda åklagarkammaren. De inblandade poliserna misstänks i nuläget inte för något brott och arbetar vidare som vanligt.

Källa: TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset