Erica menar att många ofta blandar ihop social fobi med att vara osocial, blyg eller otrevlig.
Erica menar att många ofta blandar ihop social fobi med att vara osocial, blyg eller otrevlig.

Erica Calderon från Deje, lever med ett socialt handikapp som begränsar hennes vardag och relationer med andra. "Många förväxlar det med vanlig blyghet eller allmän lathet, vilket jag vet är för mig och många många andra väldigt frustrerande och psykiskt jobbigt", säger hon.

Så länge Erica, 18, kan minnas har hon lidit av social fobi. För henne innebär det en stark rädsla för alla sociala situationer – att gå på stan, äta på restaurang eller att gå på fest. Att tala inför folk klarar hon inte av. Så när det är redovisning i skolan stannar hon hemma.

– Jag får panickattacker, börjar hyperventilera, drabbas av svettningar och oroar mig flera dagar innan men också efter redovisningen, berättar Erica för Metro.

►LÄS MER: Jag är inte blyg – jag har social fobi och kan inte prata

Hon läser restauranglinjen på gymnasiet och även fast hon älskar att laga mat, kan hon inte göra det medan andra klasskamrater tittar på. Att räcka upp handen på lektioner vågar hon inte och en idrottslektion har hon aldrig gått på. 

– Därför har jag fått väldigt låga betyg. Men bara för att man inte vågar säga något betyder det inte att man är osmart, säger hon och tillägger:

– Jag tycker inte det är rättvist att ens framtid och yrke ska skadas av att man inte vågar tala inför grupp, det måste finnas en annan lösning.  

Bland familj och vänner känner Erica sig mer avslappnad, men även bland dem är hon tystlåten. Att gå ut och äta med pojkvännen är inte ett alternativ. 

– Jag kan heller inte äta med hans familj och det gör mig väldigt ledsen, säger hon.

►LÄS MER: Klas, 27, har fobi för hål: "Fruktansvärt äckligt"

Erica menar att många ofta blandar ihop social fobi med att vara osocial, blyg eller otrevlig. Många av hennes tidigare vänner tyckte att hon var ”bitchig” innan de lärde känna henne. 

– Social fobi är en av de mest anonyma folksjukdomarna i Sverige. Många vet inte ens att det existerar, men genom att berätta om den hoppas jag att fler börjar prata om det för jag är långtifrån ensam, säger hon. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa