Arber Zeneli nobbar svenska landslaget. Arkivbild.
Arber Zeneli nobbar svenska landslaget. Arkivbild.

Han har setts som en framtida A-landslagsman.Nu är Arber Zeneli förlorad för svensk landslagsfotboll – Heerenveenspelaren väljer att spela för Kosovo i framtiden.– Det kom som en blixt från klar himmel, säger U21-förbundskaptenen Håkan Ericson.

Bara timmar innan Håkan Ericson skulle presentera sin U21-trupp till EM-kvalmatcherna mot Kroatien borta (1 september) och Spanien i Malmö (5 september) fick förbundskaptenen beskedet att den tidigare Elfsborgsstjärnan Arber Zeneli, 21, gjort sitt i den svenska landslagströjan.

– Det tycker jag var väldigt tråkigt. Han står fast vid det beslutet och det är bara att acceptera, säger Ericson.

Rykten redan förra sommaren

Zeneli, numera i Heerenveen, var med i U21-truppen som tog ett överraskande EM-guld förra sommaren och bland andra SVT:s expert Daniel Nannskog tyckte att A-landslagets nye förbundskapten Janne Andersson borde ha tagit ut yttern till VM-kvalet mot Nederländerna i september. Redan efter EM i Tjeckien gick det dock rykten om att Zeneli i framtiden ville representera föräldrarnas födelseland Kosovo.

– Då hade vi ett samtal där jag ställde frågan vad han egentligen ville. För jag känner att jag vill satsa på spelare som ska kunna levereras upp till A-landslaget och då var han fast besluten att representera Sverige. Sedan dess har jag inte haft några sådana samtal med Arber, säger Håkan Ericson.

Lika överraskande var inte det negativa besked Ericson fick från den nye förbundskaptenen Janne Andersson. Ericson frågade om han fick använda A-landslagskvartetten Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson, Emil Krafth och Alexander Fransson till den första EM-kvalmatchen mot Kroatien några dagar innan A-landslagets VM-kval mot Nederländerna (6 september).

– Jag har full förståelse för att man som ny förbundskapten vill ta alla minuter som finns till hands för att spela ihop ett lag när man ska direkt in i en tävlingsmatch.

Vill se förändringar i OS

Ericson är nyss hemkommen från OS-äventyret i Brasilien, som tog slut redan i gruppspelet för de svenska fotbollsherrarna. Knappt två veckor efter uttåget i Salvador vill han se en förändring av herrturneringen. Sverige fick över 50 nej från spelare under uttagningsprocessen.

– Jag tycker självklart att det ska finnas ett Fifa-datum så att det blir som en regelrätt turnering för att höja kvaliteten på det, säger Håkan Ericson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset