Sveriges förbundskapten Håkan Ericson. Arkivbild.
Sveriges förbundskapten Håkan Ericson. Arkivbild.

Han letade efter drivkraften att fortsätta efter EM-guldet 2015.U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson fann den – och förde "Blågult" till ett nytt mästerskap.– Jag är otroligt lycklig och stolt, säger han efter 4–2-segern mot Kroatien i kvalfinalen.

Superlativen haglade från förbundskaptenen Håkan Ericson efter att U21-landslaget vunnit med 4–2 mot Kroatien och tagit hem gruppsegern före stornation som Spanien.

– Det kommer bara ur magen och hjärtat just nu – jag är otroligt lycklig. Stolt över att få ta hand om ett sådant här gäng, säger Ericson.

"Hittade nya drivkrafter"

Efter EM-guldet i Tjeckien 2015 ställde han frågan till sig själv; vad är drivkraften för att fortsätta som förbundskapten för U21-landslaget?

– Det var många som sa att det går inte att nå mer. Men vi hittade nya drivkrafter med det här laget. Jag, mina ledare och spelarna. Vi visste om lottningen – att kunna utmana de här länderna Spanien och Kroatien, det vore häftigt, säger han.

Men kan de svenska supportrarna börja drömma om en ny guldsommar 2017?

– Jag vill inte belasta mitt sinne med det just nu, men det finns inget annat vi gör än att försöka utveckla oss hela tiden. Vi jobbar enligt devisen att vi förutsätter framgång, men överlever motsatsen. Det gör att vi skapar positiva målbilder för oss själva, säger Ericson.

17 raka utan förlust

I jämförelse ser han denna generation som ett mer spelande lag.

– Jag visste att vi hade spelare av Kristoffer Olssons kaliber som gjorde att vi skulle ha möjlighet och behöva spela en annan typ av fotboll än vad vi gjorde (2015).

U21-landslaget gick obesegrat genom kvalgruppen och har – om vi räknar bort OS i Rio de Janeiro – inte förlorat på två år.

– Att inte få stryk på två år och 17 matcher – det är en otrolig känsla. Jag är jättestolt över spelarna och att svensk fotboll kan få fram så här mycket bra talanger, säger Håkan Ericson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset