Telekomföretaget Ericsson varslar 2 200 anställda i Sverige, skriver företaget i ett pressmeddelande .

Ericsson gav klara indikationer redan i november på sin kapitalmarknadsdag att nya varsel var på väg och satte även prislappen till 3-4 miljarder kronor.

– Det finns egentligen två anledningar till det som sker i dag. Den ena är en strukturförändring inom produktion och forskning och utveckling (FoU). Den andra är effektivitetsförbättringar. Vidare har vi reducerat antalet hårdvaru- och mjukvaruplattformar under en längre tid och vi har även ändrat arbetssätt inom FoU, säger Ericssons vd Hans Vestberg till TT.

– Det här är ett oerhört hårt slag för de som arbetar på Ericsson och som lojalt arbetat för företagets utveckling. Det är också ett hårt slag mot alla berörda orterna och framför allt Katrineholm, skriver Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande.

– Vi har sett fabrik efter fabrik läggas ner inom telekom och läkemedelsindustrin - som tidigare var svenska paradgrenar. Risken är att forskning och utveckling går samma väg om vi inte gör något och då har vi inte mycket kvar, skriver Ferbe.

– Vi är besvikna, det är frustrerande, säger Per Norlander, koncernförhandlare för alla akademiker i Ericsson Sverige.

Varslet från Ericssons är bara ett i raden när företagsledningen vill kompetensväxla.

– Det är djupt beklagligt att företaget ser det här som enda sättet, säger han.

Han är starkt kritiskt till att företaget inte satsar mer på löpande kompetensväxling. Nu åker de "gamla" ut, och nya plockas in.

– De vill i stället göra det med andra människor, säger Per Norlander.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset