Ericsson lägger ett bud på Tandberg Television värt 106 norska kronor per aktie eller totalt 9,8 miljarder svenska kronor.

Budet motsvarar enligt Ericsson en premie på 18,2 procent jämfört med Tandbergs volymviktade kurs de senaste 90 dagarna. Det uppges också vara 10,4 procent högre jämfört med det bud som företaget Arris lagt på Tandberg.

Ericsson har köpt 11,7 procent av aktierna i Tandberg. Dessutom har ägare till cirka 13 procent av aktierna förbundit sig att tacka ja till budet.

Tandberg väntas ge ett positivt bidrag till vinsten per aktie från och med 2007, exklusive eventuella avskrivningar av immateriella tillgångar, skriver Ericsson i ett pressmeddelande.

Enligt Ericsson är köpet ett viktigt strategiskt steg för att skapa en ledande position inom så kallad IP-tv. Affären kommer enligt bolaget att innebära att kabel- och satellit-operatörer och tv-bolag tillkommer i Ericssons kundbas.

Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg skriver i en kommentar att IP-tv är den största framtida affärsmöjligheten inom nätbaserade medialösningar för kabel- och teleoperatörer.

"Ericsson och Tandberg Television är en stark kombination med en unik förmåga att tillhandahålla helhetslösningar inom IP-tv", skriver han.

Tandberg Television har 870 anställda. Faktureringen ökade under 2006 med 21 procent till 350 miljoner dollar, närmare 2,5 miljarder kronor. Rörelsemarginalen, exklusive avskrivningar, uppgick i fjol till 21 procent. Bolaget är sedan 1997 noterat på Oslobörsen.

Konkurrerande bud

Det konkurrerande budet på Tandberg, som är lagt av amerikanska Arris, är värt 96 norska kronor per aktie. Arris lade sitt bud den 15 januari i år. Tandbergs styrelse rekommenderade då aktieägarna att anta budet, enligt Arris.

Arris har cirka 750 anställda och huvudkontoret ligger i Atlanta, Georgia, USA. Företaget är specialiserat på nätverkslösningar och bredband.

Nyhet i Norge


Ericssons bud på Tandberg Television är en stor nyhet även i Norge. Landets ledande affärstidning Dagens Näringsliv (DN) har nyheten i topp på sin nätupplaga med rubriken "Tandberg tv-fest på Börsen".

Amerikanska Arris såg ut att få napp på sitt frieri sedan både Tandbergs styrelse och ledning rekommenderat budet, skriver tidningen.

"Men svenska Ericsson bryr sig inte om en eländig förlovning. I dag fläskar svenskarna på med ett bud på 106 kronor aktien", skriver DN.no.

På Oslobörsen väntar sig investerarna tydligen att budkampen inte stannar med detta, konstaterar tidningen. Detta eftersom aktien på måndagsförmiddagen steg med 10,2 procent till 110:50 kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset