Bilden till vänster visar hans mun efter att tänderna slipats ner och bakterier angripit tänderna. Bilden till höger visar Eriks tänder innan han kom till City Dental. 
Bilden till vänster visar hans mun efter att tänderna slipats ner och bakterier angripit tänderna. Bilden till höger visar Eriks tänder innan han kom till City Dental. 

För fem år sedan sökte sig Erik akut till tandläkaren för en trasig tand och blev rekommenderad att sätta in porslinsfasader. Sedan dess har han inte kunnat använda sina framtänder – i rädsla för att de ska gå av. ”Jag måste mosa all mat jag äter”, säger han.

”De har duktiga tandläkare, bra priser och ligger mitt i stan”, så lyder ett omdöme på tandläkarkliniken City Dentals hemsida. Under ”referenser” fortsätter lovorden från tidigare patienter: ”Vänligt och professionellt bemötande i en lugn miljö, skickliga tandläkare som botar tandläkarskräck och bra priser”.

För 33-årige Erik från Stockholm blev första besöket starten på flera år av svåra tandproblem – och en nota som landat på nästan 30 000 kronor.

– Jag har inte vågat använda mina framtänder på fem år eftersom de suttit löst. Min största önskan just nu är att kunna äta ett hårt äpple utan att tänderna ska flyga ur munnen, säger Erik.

►LÄS MER: Här är de största tandvårdsföretagen – så många anmälningar har de

Våren 2010 bokade han en akuttid på City Dental i Stockholm för att laga en tand. Då konstaterade tandläkarna att hans två framtänder även var i stort behov av kronor – porslinständer som klistras på de skadade tänderna.

– När jag var barn led jag av svår anorexi, vilket lett till jag fått rejäla frätskador på mina framtänder. Men det var inget som störde mig särskilt mycket. Tandläkarna menade däremot att det var nödvändigt att stärka upp dem för att de skulle hålla i framtiden och jag litade givetvis på dem, säger Erik.

Tänderna slipades ned för att lämna plats åt tandkronorna, även de främre hörntänderna togs med av kosmetiska skäl. Därefter satte tandläkaren in en provisorisk plastbrygga för att skydda tänderna i väntan på att kronorna skulle sättas in. Men resultatet blev allt annat än hållbart.

– Bryggan gick sönder flera gånger och det började lukta ruttet eftersom bakterier hade samlats under bryggan, som inte var ordentligt tätad, säger Erik.

Mellan varje tandläkarbesök växte oron – men tandläkarna försäkrade honom att allt var som det skulle. När kronorna väl sattes in bildades snart en grön beläggning på tänderna.

– Kronorna var felaktigt insatta så kliniken fick slipa ner mina nästintill obefintliga tänder ännu mer och börja om från början, berättar han.

►LÄS MER: City Dental kritiseras av IVO: ”Du får det du betalar för”

För två månader sedan gick Eriks framtand av helt och hållet när han åt en uppskuren frukt.

– De sa att det var mitt fel att tanden lossnat eftersom mina tänder varit i så dåligt skick från början. Några timmar efter att de lagat tanden lossnade den igen. Sedan dess har jag inte velat sätta min fot där igen, säger han.

Erik har vänt sig både till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), Patientnämnden, Privata Tandläkarföreningen och Försäkringskassan för att få hjälp – men får samma svar: händelsen har avskrivits eftersom det har gått över två år sedan behandlingen utfördes. City Dental har erbjudit sig att göra om hans tand – men med samma material som de använt tidigare, vilket Erik tackat nej till. Nu går han till Folktandvården för att återställa sina tänder.

”Vi kan konstatera att man gjort krona på tand med väldigt lite tandsubstans. Med facit i hand så borde man troligen ha använt sig av rotfyllningen och byggt upp tanden med pelare innan kronterapi gjordes”,  står det i Eriks journal på Folktandvården .

– Jag måste äta uppskuren mat som ett barn. Att äta en ostmacka eller en köttbit finns inte på kartan. Det enda jag vill är att leva ett normalt liv utan ständigt vara rädd för att mina tänder ska falla av.

Eriks tandläkare på City Dental tillbakavisar kritiken och menar att de gjort allt de kan för att hjälpa honom.

– Det var inget fel på behandlingen han fick, vi har använt ett av de bästa materialen som finns för att laga hans tänder men inget varar för evigt. Hans tänder var i väldigt dåligt skick när han kom in till oss och därför är det svårt att få ett varaktigt resultat, säger han.

Men han har inte kunnat äta med sina framtänder på fem år?

– Det är ju beklagligt men det är inget som vi känt till. Vi har erbjudit honom en ny behandling men han har sagt att han inte litar på oss.

Erik heter egentligen någonting annat.

Eriks framtand gick av efter att han ätit frukt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset