Allt för länge har hatet och hoten behandlats med passivitet och en "skaka av sig"-mentalitet som inte är sund ur något perspektiv, skriver Metro Esports Erik Glanell.

”Hej CS:GO-communityn, vi har något vi måste prata om”.

Det danska CS:GO-laget Norths tweet som gav upphov till det upprop som nu samlas under #stoptoxicity kommer inte en dag för tidigt. Det är en efterlängtad reaktion mot något som plågar sportens anseende och deltagarna i den.

Esporten har alltid varit öppen. Avståndet mellan supportrar och världsstjärnor har varit minimalt. Kommunikationen har så gott som alltid förts på Twitter direkt med lagens hängivna följare. Under evenemang har de som velat kunnat ta bilder och få autografer av sina idoler utan problem. Det är en relation som ska värnas.

LÄS MER: CS:GO-scenen sluter upp mot hatet med #stoptoxicity

Därför borde det vara självklart att agera mot hatet som i förlängningen är en attack på just den relationen.

För att inte tala om det vardagliga hatet som förpestar amatörscenen i så gott som varenda spel i dag. En ond cirkel som göder sig själv när unga spelare växer upp i det dåliga beteendemönstret.

Att den här typen av hat är en skamfläck i esporten och samhället i stort är ingen hemlighet. Förhoppningen om att kunna förändra ett så ingrott problem är förstås att hoppas på väldigt mycket. Anledningen till att #stoptoxicity är viktigt är i stället för att de som vill se förändring ska känna att det finns en kraft som vill åt samma håll. I och med uppropet har de fått proffsspelarna och många av de mäktigaste esportorganisationerna i ryggen. Det om något är ett bevis.

LÄS MER: GeT_RiGhT berättar: Familjen utsattes för telefonterror

Det kommer finnas de som trivialiserar uppropets effekt.

Det kommer finnas de som hävdar att hoten och haten inte är allvarligt menade.

Det kommer finnas de som undrar varför mottagarna av hatet inte bara struntar i det.

De är en del av problemet. Är du en del av problemet?

Allt för länge har hatet och hoten behandlats med passivitet och en ”skaka av sig”-mentalitet som inte är sund ur något perspektiv. Och det drabbar oss alla som verkar inom esporten.

Nästa gång någon du spelar med eller mot någon som hatar och hotar, agera. Sansat, men agera. Nästa gång du ser hat och hot riktas mot någon på sociala medier, agera. Nästa gång du känner att du inget annat vill än att ösa ur dig frustrationen över någon annan, tänk efter och agera.

LÄS MER: Ding1: Nej, ignorera inte hatet – agera emot det

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset