Kort och gott är det bara pengarna som är intressanta. Inget annat skulle få mig att titta på Fortnite World Cup, skriver esportredaktör Erik Glanell.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Den 13 april tas det första steget mot en av tidernas största händelser inom esporten. Då startar första kvalomgången till Fortnite World Cup. Ett mästerskap som totalt har nästan 400 miljoner kronor i prispotten.

Prispotten i sig har redan garanterat händelsen en plats i historieböckerna. Jag räknar däremot inte med att någonting annat kommer nämnas där. För mitt i all uppståndelse som World Cup ändå har skapat står det fortfarande klart hur det ligger till. Fortnite har inget annat än en rik pappa.

Epic Games gör sitt bästa för att köpa sin avkomma de bästa betygen för att garantera en guldkantad framtid.

Innan alla Fortnite-fans nu sätter energidrycken, som storebrorsan köpt ut, i halsen vill jag klargöra några saker.

Fortnite är en succé på många plan. Spelet har en massiv spelarbas och publik. Det har bjudit på mycket underhållning i streams och highlight-klipp. Jag har också all respekt för de som också tycker om att spela det.

LÄS MER: Brittiske prinsens utspel mot Fortnite: ”Förbjud det”

Men efter att ha följt turneringen i Katowice och uppvärmningen inför världsmästerskapen känns det noll procent kontroversiellt att erkänna vilken otrolig snoozefest professionell Fortnite faktiskt är.

Det saknar dramaturgi, nerv och storyline.

Kort och gott är det bara pengarna som är intressanta. Inget annat skulle få mig att titta på Fortnite World Cup. Och att Epic Games viftar med dollarsedlar börjar redan bli mer tröttsamt än imponerande.

Det finns två huvudingredienser som får den här soppan att smaka extra beskt.

LÄS MER: scHwimpi förlorade hela sin esportkarriär över en natt

Den ena är hela konceptet med turneringar i battle royale-spel (uttjatat, jag vet). Det finns en slumpmässig faktor i genren som helt enkelt inte passar i en professionell sport. Fortfarande har ingen heller kommit på ett bra sätt för publiken att följa vad som händer på slagfältet.

Den andra är det som en gång var Fortnites äss i rockärmen – byggandet. Det som förut gjorde spelet mer intressant har utvecklats till att bli både spelförstörande och att ytterligare förstöra tittarupplevelsen.

Det är möjligt och till och med ganska troligt att Fortnite World Cup kommer slå nya rekord och bli succéartat. Men i min bok är det dött som esport tills några stora ändringar kommer till.

Så länge är det bara ett tomt skal, visserligen av guld, men fortfarande bara ett tomt skal.

LÄS MER: Erik Glanell: Fotobollen räds att förlora en generation till esporten

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset