Esporten har tagit ett stort steg närmre OS som i år spelas i Pyeongchang.
Esporten har tagit ett stort steg närmre OS som i år spelas i Pyeongchang.

Att spela schack på is eller att sikta med en pickadoll är precis som esport inget som får svetten att lacka, skriver Metros esportredaktör Erik Glanell.

Dagarna före OS-starten hölls en Starcraft-turnering som på flera sätt blev historisk. Sasha ”Scarlett” Hostyn blev första kvinna att vinna en så stor titel inom spelet. Turneringen hade stöd från IOK, Internationella olympiska kommittén, och i studions bakgrund siktades de majestätiska olympiska ringarna.

Det kändes stort. Märkligt. Mäktigt. Tanken for genom huvudet: Är esporten så här nära ett rejält erkännande nu? Kittlande.

Flörten mellan OS och esporten har däremot inte tagits emot med samma entusiasm från alla håll. Aftonbladet-krönikören Malin Wollin hävde till exempel ur sig att om esporten, baserat på sin popularitet, skulle ta sig in i OS så kunde lika gärna porrsurfande göra detsamma.

Jag vet att det är halt ute, men vilken tankevurpa!

LÄS MER: Alpinstjärnan: ”Esporten hör inte hemma i OS”

Den dubble OS-medaljören och alpinåkaren Ted Ligety hävdade bestämt att esporten inte hade något i OS att göra. Argumentet var som vanligt att olympiska sporter kräver en fysisk ansträngning. Ingen rimlig person skulle heller hävda att esporten är lika utmattande som utförsåkning. Däremot innebär esport en fysisk ansträngning även om den är mer finmotorisk än att sätta skären i storslalombacken.

Dessutom glömmer Ligety sporter som curling och skytte. Missförstå mig inte. Curling är en av få sporter jag faktiskt njuter av i vinterspelen. Att spela schack på is eller att sikta med en pickadoll är däremot inget som får svetten att lacka. För att inte nämna konst som var en OS gren från 1912-1948.

LÄS MER: Sasha ”Scarlett” Hostyn stod för historisk vinst i Pyeongchang

Och vad spelar kritikernas röster för roll när IOK efter det Olympiska toppmötet förra året meddelade att de är av en annan åsikt.

”Tävlingsinriktad esport kan anses vara en sportaktivitet och spelarna förbereder sig och tränar med en intensitet som kan jämföras med atleter i traditionell sport”, skrev de i ett uttalande då.

Asien har en nyckelroll i esportens fortsatta framfart i OS-sammanhang. Årets tävlingar går som bekant i Sydkorea följt av sommarspelen i Japan och sedan vinterspelen i Kina. I augusti blir esporten en uppvisningsgren i Asiatiska spelen (typ OS lillebror) för att bli medaljgren 2022 när tävlingarna kommer till Kina.

Om det någonsin varit tid för esport i OS så är det nu.

LÄS MER: Twitch inför nolltolerans mot hat och sex i sändningar

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset