När dammet har lagt sig från den senaste tidens, med svenska mått mätt, enorma omkastningarna lagen emellan så skymtar en ljus framtid, skriver Erik Glanell.
När dammet har lagt sig från den senaste tidens, med svenska mått mätt, enorma omkastningarna lagen emellan så skymtar en ljus framtid, skriver Erik Glanell.

Aldrig har det funnits så många lag att heja på som efter den senaste tidens omkastningar i den svenska Counter strike-scenen, skriver Metros e-sportredaktör Erik Glanell.

Okej, jag försöker lägga band på mig själv. Inte hoppas på för mycket. För om det är något som man har lärt sig av den senaste tidens svenska Counter strike-scen så är det att inte hoppas på för mycket. Vi har varit bortskämda. Nu är vi bra… men inte bäst.

Ändå smyger sig den där känslan av att vi är på väg tillbaka sig på. När dammet har lagt sig från den senaste tidens, med svenska mått mätt, enorma omkastningarna lagen emellan så skymtar en ljus framtid.

Alla vet ju att det bara krävs att EN spelare i ett lag är svensk för att man ska få kalla det för åtminstone lite svenskt. Så när det händer sådana saker som att Olof ”olofmeister” Kajbjer drar till Faze eller Adam ”friberg” Friberg dyker upp i Optic. Då breddas horisonten.

LÄS MER: HeatoN: Jag sätter min aimhand på att NiP blir ett topplag igen

Helt plötsligt finns det ännu fler stjärnlag att investera samma känsloregister i som i Fnatic, NiP och Godsent.

Nu måste det väl ändå gå bra. För någon svensk i alla fall.

Låt oss bryta ner de mest intressanta ändringarna den senaste tiden och se vad vi har att göra med.

Olofmeister i internationella superlaget Faze

Olofmeister, en gång i tiden bärare av titeln ”världens bästa spelare”, går för ovanlighetens skull till ett internationellt lag – Faze. Och lagkamraterna är inte heller vilka som helst.

Nikola ”NiKo” Kovač en av världens topp tre bästa spelare.

Finn ”karrigan” Andersen med sitt gång på gång bevisade snille.

Ladislav ”GuardiaN” Kovács, aktad för sina ruskiga awp-skills.

Håvard ”rain” Nygaard som en stadig pelare nödvändig för alla superlag som Faze nu kommit att bli.

Ingen kan titta på det här och säga att det inte ser bra ut på papperet. Än så länge har vi bara sett laget i ESL pro league och visst lyser bristen på samspel igenom. Men firepower, det saknar de knappast.

LÄS MER: Fnatic-bossen: ”Man får se sig själv som en pionjär”

Fnatic plockar upp Golden ur akademilaget

Fnatic förlorade i samma veva både Olof ”olofmeister” Kajbjer och Dennis ”dennis” Edman. Edman som är känd för sitt otroliga pistolspel ersattes med Jonas ”Lekr0” Olofsson, passande nog också känd inte minst för sitt sätt att hantera deageln.

Mest intressant av allt är ändå Mikail ”Golden” Salims uppflyttning från akademilaget upp i a-laget. Även om det är precis så som det är tänkt att det ska fungera så är det sällan vi ser en transaktion av det slaget.

Golden har dessutom de få matcher som Fnatic spelat med sin nya uppställning visat en nivå värdig ett topplag. Han ska dessutom axla spelledarrollen. Det kommer bli en tuff resa. Men en resa som kommer bli fruktansvärt spännande att följa.

Vem blir Godsents femte spelare?

Godsent som kämpat för att hålla den riktiga toppnivån förlorar alltså Lekr0 men får Dennis ”dennis” Edman. På samma gång bestämde sig Markus ”pronax” Wallsten att stiga åt sidan i uppställningen. Vem som blir Godsents femte spelare är alltså oklart, men ordet på stan är att Fredrik ”freddieb” Buö, från plantskolan Epsilon, kan vara aktuell.

LÄS MER: Arrangörernas dystra besked till Optic efter värvningen av Friberg

Friberg tillbaka med vapen i hand

Sist men inte minst har vi så klart Adam ”friberg” Fribergs flytt till Optic. Laget diskvalificerades tråkigt nog från Dreamhack masters i Malmö på grund av sina omfattande spelarändringar. Annars hade det varit en grandios comeback för den folkkäre banankungen. Optic är ett svårläst kort inte minst för att de fortfarande saknar en femte spelare. Aleksi ”allu” Jalli, Emil ”Magisk” Reif, Oscar ”mixwell” Cañellas, Friberg är alla individuellt skickliga. För mig är det något i uppställningen som gnisslar lite. Det är svårt att sätta fingret på. Men jag hoppas att jag blir motbevisad.

LÄS MER: Friberg skriver på för Optic – återförenas med tidigare ninjan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset