Erik Hammar tog hem årets "Sveriges mästerkock". Nu släpper han kokbok.
Erik Hammar tog hem årets "Sveriges mästerkock". Nu släpper han kokbok.

Vinnaren av ”Sveriges mästerkock” är korad. Det blev Erik Hammar, 31 år från Stockholm, som knep segern före kompisen Adam Lund i finalen. ”Det är helt magiskt, mycket mer än vad jag vågat hoppas på”, säger vinnaren till Metro.

De två finalisterna Adam Lund och Erik Hammar har kommit att bli nära vänner under programmets gång. Därför var det med tudelade känslor som den sistnämnda tog emot sitt segerbesked.

– Det är lite vemodigt eftersom att det var Adam jag ställdes mot. Han är också värd segern såklart, men jag är så otroligt glad över att jag vann. Det känns helt magiskt, mycket mer än vad jag vågat hoppas på.

I programmet har tittarna fått ta del av Erik Hammars ödmjuka inställning, både till sin egen matlagning och gentemot de andra tävlande. Inte sällan har han ursäktat sig inför juryn och förklarat vad maten han lagat har för brister. Det var, menar han, ett vinnande koncept.

– Jag har ett gammalt ordspråk som är att man aldrig ljuger om mat eller kärlek. Det juryn gillade med mig var att jag visste vad som inte var hundra procent bra. Om jag inte var nöjd med någonting på tallriken var jag öppen med det, vilket visar att man förstår sig på smaker.

LÄS MER: Sverige får sin första krog med tre Michelin-stjärnor

Erik Hammars matintresse fanns med honom redan som barn. Hans kompisars föräldrar bjöd gärna och ofta hem honom på middag. Han älskade mat, all mat.

– Jag har alltid varit hungrig, alltid älskat mat. Men jag har liksom aldrig ätit på de fina krogarna. När jag började jobba som servitör blev jag helt hänförd. ”Hur kunde saker smaka så här gott?”. Efter ett tag började jag laga mat och testa mig fram. Hur man gjorde en risotto, hur man slår en bearnaise. Jag märkte snabbt att det inte var några trollkonster.

Finalisterna Adam Lund och Erik Hammar har kommit att bli nära vänner under programmet. Foto: TV4/Meter

I programmet tävlade amatörkockar om äran att bli Sveriges nya mästerkock och, kanske framför allt, chansen att släppa sin egen kokbok. Erik Hammars bok ”Min franska matresa” tar läsarna genom den franska matlagningskonsten.

– För mig är det franska köket grunden till all modern matlagning. Jag vill alltid jobba med närproducerade råvaror, så det i kombination med det franska köket är stommen i nästan allt jag lagar.

LÄS MER: Jonas Cramby: Så gör du hemgjord gyoza

Bokens är sprungen ur Erik Hammars intresse och matkunnande. Men resan har han, trots titeln, ännu inte hunnit med. Nyligen sa han upp sig från sitt jobb för att till fullo satsa på matlagningen och resan till sina drömmars matland står fortfarande högt upp på önskelistan.

– När jag får vinstpengarna sticker jag ner till Frankrike. Eftersom att jag är så himla intresserad vore det så sjukt kul att åka runt i alla de där byarna. Bourgogne. Vinlandskapen. Det hade varit fantastisk, men det är ju väldigt mycket som händer nu, så allt handlar om tid.

Några planer på att ställa sig i ett restaurangkök finns ännu inte, hans nyligen utblommade karriär till trots.

– Jag har jobbat som servitör och springpojke, men aldrig stått i köket. Jag har alltid varit intresserad och pratat med folk i köket, men jag har gått ifrån restaurangbranschen på så vis och jag kommer nog inte tillbaka. Om så skulle bli fallet är det att öppna eget som är min stora dröm.

Jordärtskockssoppa med tryffel från ”Min franska matresa”. Se recept nedan. Foto: Frida Wismar

Ett av recepten ur Erik Hammars ”Min franska matresa”

Jordärtskockssoppa med tryffel

Tid cirka 40 minuter
4 portioner

1 liter kycklingbuljong
4 schalottenlökar, grovt hackade
1 vitlöksklyfta, grovt hackad
1 msk smör
300 g jordärtskocka, skalad och skivad 200 g potatis, skalad och skivad
4 kvistar timjan
2 dl vitt vin
3 dl grädde
1 msk vitvinsvinäger
färsk svart tryffel, riven eller hyvlad, eller 1 tsk tryffelolja av bättre sort
flingsalt
Till servering
60 g bacon, finskuret och knaperstekt

Värm upp buljongen. Fräs schalottenlök och vitlök i 3 minuter i en stor kastrull i smör utan att det tar färg. Tillsätt jordärtskocka, potatis och timjan och fräs ytterligare en minut. Tillsätt vinet och reducera till hälften.

Häll sedan på kycklingbuljongen och täck med lock. Låt sjuda i ca 20 minuter tills allt är mjukt.

Sila över buljongen i en bunke och lägg det andra i en matberedare med knivtillsats. Du kan även använda stavmixer. Tillsätt ca 1 dl av buljongen och mixa slätt. Tillsätt eventuellt mer vätska om det inte blir helt slätt.

Häll över den släta mixen i en kastrull och tillsätt grädde. Låt sjuda upp och smaka av med salt, vinäger och tryffel.

Servera soppan rykande varm med knaperstekt bacon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset