Erik, som är i 20-årsåldern och kommer från Stockholm, är en av de svenskar som köper narkotikaklassade preparat på nätet.
Erik, som är i 20-årsåldern och kommer från Stockholm, är en av de svenskar som köper narkotikaklassade preparat på nätet.

Tusentals misstänkta svenska narkotikaköpare riskerar att ställas inför rätta efter en internationell insats mot knarkhandel på nätet. Erik är en av alla svenska köpare. "Det är klart det finns ett visst mått av nervositet", säger Erik.

20 000 misstänkta narkotikaköp och 3 000 misstänkta köpare på platser runt om i Sverige. Det är resultatet efter förra veckans internationella insats mot narkotika- och vapenhandel på nätet.

– Man tror att man är skyddad, men det är man inte, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning, till TT.

LÄS MER: Drogerna flödar på ett hemligt internet – nästan omöjligt att stoppa

Försäljningen har skett över darknet, en del av den så kallade djupa webben som inte går att nå via vanliga sökmotorer och webbläsare. Möjligheten till anonymitet har gjort att handeln med droger och vapen ständigt blir mer omfattande enligt polisen.

Kenneth Ekholm, 40 år, har en bakgrund fylld av narkotikamissbruk och kriminalitet. I dag är han socionom och kriminolog och jobbar med att hjälpa missbrukare.

– Tidigare var man tvungen att ta fysisk kontakt med människor för att få det man ville ha. Så är det inte längre, det räcker med ett knapptryck. Det spelar ingen roll om man bor i en liten by eller i Stockholm.

Kenneth Ekholm tycker att det är bra att polisen nu har lyckats identifiera en mängd köpare eftersom det kan avskräcka många som trott att de varit skyddade på nätet.

►LÄS MER: Livet handlade om att fixa pengar till droger: "Det var ett heltidsjobb"

Enligt polisen har sex av de största svenska säljarna på darknet gripits under det senaste året. Det är också det som ligger bakom polisens och Tullverkets genombrott.

– Trots att polisens arbete försvåras av krypteringen, så går ändå säljare och köpare att spåra, det visar inte minst den här insatsen. De kan till och med vara lättare att spåra än de som handlar på gatan, eftersom det ofta finns bevis i både datorer och i hemmet, säger polisens underrättelsechef Linda Staaf.

Ett omfattande utredningsarbete väntar nu och det är oklart hur många av de runt 3 000 misstänkta köparna som i slutändan kommer att kunna lagföras.

Erik, som är i 20-årsåldern och kommer från Stockholm, är en av de svenskar som köper narkotikaklassade preparat på nätet.

– Det är klart det finns ett visst mått av nervositet, men om bitcoinen man pröjsat med inte går att spåra tillbaka till en själv så tror jag det är rätt svårt att sätta dit en. Att de har ens adress på till exempel ett kuvert med knark i räcker ju inte som bevismaterial.

Erik säger att han tidigare har blivit inkallad till förhör efter att hans beställning fastnat i tullen – men att han klarat sig undan straff.

Fotnot: Erik är ett fingerat namn.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Droger Internet