I sommar har Erik Lundin spelat på flera festivaler, bland andra Bråvalla. På fredag spelar Erik Lundin på Stockholm Music and Arts på Riddarholmen.  
I sommar har Erik Lundin spelat på flera festivaler, bland andra Bråvalla. På fredag spelar Erik Lundin på Stockholm Music and Arts på Riddarholmen.  

På fredag uppträder Erik Lundin på Stockholm Music and Arts. Och snart kommer den hyllade och prisbelönte rapparen med en ny EP. Men trots framgångssagan har året bestått av både toppar och dalar.

Christine Olsson / TT

Erik Lundin vann tidigare i år en Grammis för årets textförfattare och en för årets hiphop/soul.

Döden är påtaglig för Erik Lundin denna sommar. När vi hörs över telefon en julidag har han precis varit på begravning i Tensta i västra Stockholm. Det kommer bli tre begravningar på tre veckor. Två som fallit offer för våldet i utanförskapet, berättar han. Det är för dem - och om dem, han skriver.

– De här människorna är två, tre år yngre än jag. Så kan det inte se ut. Flera av mina vänner ligger på kyrkogårdarna här. Det måste berättas. Men inte genom sidor som inte vet hur de ska uttala sig eller reportage som inte stämmer med verkligheten, där alla utpekas som en och samma person, utan på rätt och eftertänksamt sätt, säger han.

Få svenska rappare har blivit så lyfta till skyarna som Erik Ludin blev efter första EP:n Suedi som släpptes förra året. Kanske för hans slagfärdiga texter om Västerort känns helt rätt i tiden, trots att han beskriver en verklighet han själv levt i över 33 år.

– Jag är ingen gangsterrappare och glad att jag aldrig hamnat i det facket heller. Den här världen ska inte glorifieras eller förortsromantiseras på något sätt, jag har svårt att se att de som gör det faktiskt lever det här livet, för det här är inget roligt. Eller så har de blivit andra människor på grund av livet man lever här, resonerar han.

.►LÄS MER: Evyn Redar: Erik Lundin är så mycket mer än bara musik

Den tredje begravningen är ett sista farväl till Erik Lundins morfar. Han som Erik spenderade somrarna med uppe i Sundsvall med, han som Erik fick sitt namn från och han som gav honom perspektiv till sina texter.

– När sommarloven var slut åkte jag från Sundsvall rakt in i orten och börjar prata ett helt annat språk. Jag har sett olika sidor och jag gillar de kontrasterna som finns mellan dem. Det är vår samtid.

Kontrasterna till sommarens sorger kanske är sommarturnén. På fredag är det dags för Stockholm Music and Arts. Att stå på scenen på Skepparholmen ser han som ett erkännande.

– Jag gick på promenad med farsan där för inte så länge sen. Han har bott i Stockholm sen 1970-talet men hade aldrig gått längst stråket på Skeppsholmen. Han sa “här ser man svenskar. Ibland glömmer jag att jag bor i Sverige”. Han bor i Husby fortfarande så han känner sig som turist i sin egen stad. Nu får jag komma dit och stå på den scenen även fast jag är från utkanten av staden.

I höst släpper Erik Lundin en ny EP, även denna gång tillsammans med producenten Mats Norman. Till fredagens uppträdande har han utlovat att köra lite osläppt material. En av de kommande låtarna, Välkommen hem, släpps snart som singel och han beskriver den som en direkt uppföljare till Suedi.

– Jag lämnar ju lyssnaren i Suedi i att han accepterar sig själv som svensk. Men Välkommen hem är mer att “oh shit, jag är svensk”. Hur känner man sig som nysvensk när man är född i Sverige. Så har jag också känt och låten börjar med att jag håller upp mitt pass som Timbuktu, säger han och fortsätter:

– Jag är svensk. Om någon ber mig sticka hem får de ge mig garn för det är det enda logiska jag ser i den meningen.

Med rader som “vi har kommit till punkten där jag öppnar munnen kultursverige påverkas. Ingen kan röra min konst. Erik borde förhelvete k-märkas” cementerar Erik Lundin den plats han har.

– Välkommen hem är Sveriges nya nationalsång, säger han.

►LÄS MER: Adam Tensta: Vi måste värna om författare som Erik Lundin

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset