Yemane Gebreab, rådgivare till Eritreas president Isaias Afwerki. Arkivbild.
Yemane Gebreab, rådgivare till Eritreas president Isaias Afwerki. Arkivbild.

Dawit Isaak lever, säger Eritrea.Bevisa det i så fall, kontrar personer som följer fallet.I dag har svensk-eritreanen suttit fängslad i 15 år.

President Isaias Afwerkis rådgivare Yemane Gebreab sade i går att Dawit Isaak lever. Det skedde enligt EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) när hon frågade rådgivaren i FN i New York.

– Det är så lätt att bara säga att han lever. De måste bevisa var han är och i vilket skick han är, säger Esayas Isaak, bror till den fängslade svensk-eritreanske journalisten.

Esayas Isaak, som aldrig slutar hoppas på en frigivning, bedömer ändå att uppgiften stämmer eftersom Yemane Gebreab är en av dem som ansvarar för broderns fall.

Viss öppning

Professorn och Eritreaexperten Kjetil Tronvoll tycker att presidentrådgivarens uttalande är intressant.

– Samtidigt är det väl inte värt mer än hans ord. Ska vi lita på hans ord? Det ska nog till mer bevis för att jag ska vara övertygad om sanningshalten i det uttalandet, säger Tronvoll.

Uppenbart är dock att eritreanska företrädare på senare tid har börjat nämna Dawit Isaak, och att det finns en viss öppning just nu gentemot omvärlden.

– Men om det är en bärkraftig förändring, eller om regimen kan sluta sig igen som den har gjort förut, det är för tidigt att säga, säger Tronvoll.

Charmoffensiv

Den svensk-eritreanske regimkritikern och riksdagsmannen Arhe Hamednaca (S) anser att varje tecken på att Dawit Isaak lever är glädjande men ser den typen av besked som ett tecken på en strategi från regimen.

– Det är en charmoffensiv. Regimen utnyttjar att EU är stressat över migrationen och hoppas på pengar om den kan hjälpa till med att stoppa den.

Han påminner också om att Dawit Isaaks fall bara är ett av tiotusentals där människor fängslats och försvunnit, att de inte får glömmas bort.

Henrik Montgomery/ TT
Dawit Isaaks bror Esayas Isaak. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset