Erlend Loe flyr från en ny succébok
Erlend Loe flyr från en ny succébok

Han tränade sig genom tiotusentals dagbokssidor. Nu har norske succéförfattaren Erlend Loe hittat sitt eget knep för att undvika prestationsångesten i ännu en toppsäljare.

Boktitlar kan komma till av många olika situationer.

Norske författaren Erlend Loes senaste titel kom av en lösenordskod som ett hotell gav honom för internetaccess.

– Fin kod, fint namn, säger han om sin senaste boktitel.

Med romanen ”Fvonk” följer han upp storsäljare som ”Naiv”. Super.” och ”Doppler”. Men prestationsångest? Nej nej.

– Om jag skulle tänka så skulle jag bli psykotisk. Jag försöker bara att skriva det jag vill skriva och ibland accepterar läsarna det, ibland inte.  Jag jobbar med film- och tv-manus också för att slippa skriva en succébok hela tiden.

Erlend Loe beskriver sitt skrivarliv ”mest som alla andras”. Efter att han har skjutsat barnen till skola och dagis cyklar han till kontoret och skriver tills klockan blir halv fyra. Då hämtar han barnen, kanske blir det lite till skrivet på kvällen.

– Men jag tänker nästan alltid på vad jag ska skriva nästa gång. Jag älskar det här jobbet.

Erlend Loes böcker framkallar för det mesta storgarv med sitt luriga språk och underfundiga meningar. Själv tror han att det går att träna sig i att skriva roligt.

– Varje ord betyder något. När du väljer ett ord framför det andra har du alltid en anledning, den klarnar allt mer när du skriver och läser mycket. Resten handlar om synen på livet och världen och det är ju individuellt. Själv har jag utvecklat mitt språk genom tiotusen sidor dagbok från jag var 17 till 21 år. Efter det var språket i princip klart och jag tror knappt att jag har utvecklat mig sedan dess.

Lästipset – här är veckans favoriter

loe tar sig an statsministern

Erlend Loe ”Fvonk”

(Alfabeta)

Erlend Loe tyckte att Stoltenberg såg lite trött ut i ”Skavlan” och ville göra statsministern till huvudperson i en fiktiv skruvad roman, om kufen Fvonk som får den norske statsministern Jens Stoltenberg som hyresgäst – en statsminister som visar sig vara lite mer irrationell än folk har trott. Härlig ironiskt underfundig humor, Loefans blir inte besvikna.

Norrmän i kongos fängelse

Morten
A Strøksnes
”Ett mord
i Kongo”
(Leopard)
 

Schibbye och Persson släpptes nyligen ur Etiopien, men Norge har sitt eget fall. I Kongo dömdes två norrmän 2009 till döden, misstänkta att ha mördat en kongolesisk chaufför. Välskriven thriller som dessutom är på riktigt.

Det bästa från alla religioner

Alain de
Botton
”Religion
för ateister”
(Brombergs) 

Tror du inte på Gud, men blir ändå lite avis på troende som har sin trygghet i Gud? Filosofen Alain de Botton lär läsaren knycka det bästa från olika religioner och visar varför det faktiskt kan finnas en poäng med vissa riter.

Ett liv bland buller

Anders Mildner ”Koltrasten som trodde att den var en ambulans” (Volante)

Vi lever i ett ständigt brus – och snart kommer vi att kunna köpa tystnad för pengar. Anders Mildner skriver en tänkvärd bok om den ljudmatta vi ständigt vandrar på, den matta som inte alltid är speciellt hälsosam för vår kropp.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset