Ernst Billgren "har alltid samma kris"
Ernst Billgren "har alltid samma kris"

I ”Superstars celeb” på TV3 tävlar konstnären Ernst Billgren och gymnasten Veronica Wagner mot andra lag i olika idrottsgrenar. I Tuffometro berättar Ernst Billgren varför han aldrig skulle åka till Fuerteventura där programmet spelades in privat och utvärderar Hitler som konstnär.

Vad är roligast med att vara med i ”Superstars celeb”?
– Det var att få träffa alla människor där. Det blir lite som att göra lumpen, man sover och äter ihop. Efter en dag känns det som att man är bästisar. 

Handen på hjärtat, ställde du inte upp i ”Superstars celeb” för att få en gratis semester på Fuerteventura?
– Nej, det är min absoluta mardröm att åka på semester till ett sådant ställe. Jag reser så mycket och när det är sommar vill jag vara i Stockholm. Jag gillar inte att vara i solen och jag gillar inte att bada. På Fuerteventura är det hett, sol och bad – kan det bli värre? Jag ställde upp för att jag tycker att det är en rolig idé och det är kul att tävla i idrott. 

I programmet tävlas det i olika  grenar. Vilken är din favoritsport?
– Tennis. Det finns några i världen som är bättre än mig på det men för att vara en äldre farbror klarar jag mig utmärkt. Något ska man vara bra på. Om tennis är med i programmet? Ja och nej, det används racket men inte som i tennis. 

Varför målar du djur?
– Jag vill göra så vanlig konst som möjligt. De vanligaste motiven som målas är djur och natur – varför krångla till det? Jag är aldrig ute i skogen vilket märks om man tittar noga på mina målningar. Verkliga djur ser inte ut så. Det är min uppfattning om hur djur ser ut. 

Du har skiljt dig från din fru sedan 30 år och blivit ihop med en 26 år yngre kvinna. Har du en försenad 50-årskris?
– Jag har aldrig brytt mig så mycket om åldrar. När vi ser någon gammal gubbe som har en ung flickvän tänker vi ”usch, så hemskt”. Men jag tänker inte så om oss. Hon är den vuxna i vår relation. Jag har alltid samma kris, det finns ingen skarv mellan dem.  

Vad brukar de som träffar dig bli mest överraskade av?
– Att jag är rätt lugn tror jag. Folk verkar inte tro att jag vet vad jag heter. De går fram, pekar på mig och säger ”Ernst Billgren”. Som om jag inte visste det. Folk har så olika uppfattning om mig och brukar inte säga vad de tycker och tänker om mig till mig. 

Det ryktas att du har tavlor målade av Hitler hemma, stämmer det?
– Ja. Jag har alla möjliga tavlor målade av underliga figurer. Min drömtavla är en av Winston Churchill, han målade otroligt bra. Hur Hitler är som konstnär? Han är väldigt traditionell, det finns inget nytt och nyskapande. Det ser lite tomt och anonymt ut när han målar. Om hans tavlor är dyra? Nej, inte alls. Auktionsverken vill inte sälja dem. En målning av Churchill kostar 50 gånger mer. Det är ingen stor efterfrågan på Hitlers tavlor.  

Du är sambo med din nya flickvän Julia Hellberg, vill du gifta om dig och skaffa fler barn?
– Fler barn kan jag inte skaffa, jag är nästan pensionär. Det verkar krångligt. Giftermål? Kanske det. Det här tycker jag är för privat.

Vad tycker du om din konstnärskollega Lars Vilks?
– Han är trevlig. Jag tycker att ju fler konstnärer som finns, desto bättre. Alla ska få göra sin grej. Jag tycker att han borde ha rätt att ogilla islam. Jag vet folk som ogillar till exempel IFK Göteborg. Man har rätt att ogilla vad som helst.

Vilken är den högsta summan en av dina tavlor har sålts för? 
– En miljon. Det är marknaden som bestämmer priset. Hur mycket jag får av den summan? Runt 10 000 kronor efter skatt, om tavlan sålts på auktion. Om jag säljer på galleri får jag 10 procent. Jag måste sälja många tavlor. Mitt jobb är att göra andra rika.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Weekend