Var är Philae? Jo, längst ut till höger i bild, i det mörka fältet halvvägs upp i bilden.
Var är Philae? Jo, längst ut till höger i bild, i det mörka fältet halvvägs upp i bilden.

Om rymden är oändlig finns där många nålar i många höstackar. Nu har Europas rymdorgan ESA hittat sin, den lilla borttappade landaren Philae.

"Sökandet är över!", utropade ESA på sitt Twitter-konto i rymdsonden Rosettas namn i måndags, och lade ut bilder på den kylskåpsstora landaren, liggande i en skreva på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko.

Philae har inte synts till sedan hösten 2014, då den sattes ned för att utforska kometen. Det var en historisk händelse, första gången människan lyckats landa en farkost på en komet. Men det gick inte som tänkt.

Lättviktigt kylskåp

På jorden vägde Philae 100 kilo, men på grund av den svaga gravitationen på 67P beskrev experterna landningen som ett försök att ställa ned ett kylskåp som väger ett gram.

Resultatet blev att landaren studsade i flera timmar, för att till slut lägga sig till rätta i en mörk sänka där dess solceller knappt fick någon energi.

Det är först nu, när Rosetta lyckats fotografera landaren, som man till fullo förstår vad som gick snett. Philae ligger "med ett ben i luften och antennerna nedåt", vilket förklarar den dåliga kommunikationen, säger projektchefen Philippe Gaudon till nyhetsbyrån AFP.

Tack och hej

Men mångmiljardprojektet beskrivs ändå som hyfsat lyckat. Innan antennsignalen blev för svag i november 2014 hann den utföra 60 timmars experiment och skicka hem en del data. Och forskarna är glada över att ha hittat sitt "kylskåp" för ett sista tack och hej. Om bara några veckor ska nämligen även moderskeppet Rosetta kraschlandas på 67P, för att tillsammans med Philae vila där medan kometen rusar vidare i evigheten.

– Vi började tänka att Philae skulle vara borttappad för gott. Det är otroligt att vi har hittat detta i sista stund, säger Rosettachefen Patrick Martin enligt AFP.

Den 30 september är det tänkt att Rosetta ska slå ned på 67P/Tjurjumov-Gerasimenko, som rusar runt i solsystemet i hastigheter i storleksordningen 10–40 kilometer i sekunden.

ESA/Rosetta/MPS/Osiris/AP
En förstoring där Philae syns ligga omkullfallen i skuggan. Det ljusa som pekar uppåt svagt åt höger i bild är Philaes ena ben.
Michael Probst/AP/TT
Så här fint skulle Philae stå efter landningen på kometen 2014, var det tänkt. Modell hos ESA i Darmstadt, Tyskland.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset