Wolfsburgs Zsanett Jakabfi sänkte Eskilstuna med totalt fem mål över två matcher. Arkivbild.
Wolfsburgs Zsanett Jakabfi sänkte Eskilstuna med totalt fem mål över två matcher. Arkivbild.

Det blir bara ett svenskt lag i kvartsfinal i Champions League. För Eskilstuna tog det stopp – rejält – mot Wolfsburg i åttondelsfinalen.– Det är ändå en nyttig erfarenhet som vi tar med oss, säger tränaren Viktor Eriksson.

Det tyska laget, som har vunnit turneringen två gånger och var i final förra säsongen, hade 5–1 att gå på efter det första mötet i Eskilstuna. Och det blev inte spännande i returen heller.

Nilla Fischers Wolfsburg dominerade totalt även på hemmaplan och vann avslutsstatistiken med förkrossande 27–3, hörnstatistiken med 13–1 – och själva matchen med 3–0.

– Vi kom hit med tufft läge och hade som målsättning att visa oss från en bättre sida och närma oss Wolfsburg. Så här efter matchen känns det som vi är där. Vi jobbar och sliter precis som på hemmaplan men har lite mer kvalitet i våra beslut, säger Viktor Eriksson.

Vasst inläggsspel

– Vi möter en väldigt skicklig motståndare. I perioder står vi upp bra, men de är väldigt vassa på sitt inläggsspel, på att fylla på med folk in i boxen och har många spelare med spetskvaliteter. Det märks när de har spelare som Anja Mittag och Ramona Bachmann på bänken.

Laura Dickenmann gav hemmalaget ledningen i den 38:e minuten och Zsanett Jakabfi, som satte fyra av målen på Tunavallen, ökade på till 2–0 i den andra halvleken. Det var ungerskans åttonde mål i Champions League den här säsongen och tar henne upp i ledning i skytteligan.

Vanessa Bernauer satte sedan 3–0, och Wolfsburg går vidare med totalt 8–1.

Nyttig erfarenhet

Eskilstuna tog steget upp till damallsvenskan så sent som säsongen 2014. I år slutade laget trea och får således inte spela i Europa nästa säsong.

– Vi är aldrig glada när vi förlorar matcher. Det fanns en dröm om att skrälla och vara närmare. Men i det större perspektivet har det varit en framgång att slå ut Glasgow och ta oss hit, säger Eriksson.

– Wolfsburgs spetskvaliteter i föreningen finns ju i form av pengar, organisation och ekonomiska muskler. Där är vi inte i närheten även om vi tagit stora steg på kort tid och vill fortsätta ta steg. Jag tror att det här har varit nyttigt för hela föreningen.

Även Bayern München är klart för kvartsfinal efter att ha besegrat ryska Rossijanka med 4–0 och totalt 8–0. Paris Saint-Germain hemmavann mot BIIK-Kazygurt från Sjymkent i Kazakstan med 4–1 och är vidare med totalt 7–1.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset