EU-migranter bjuds på resor med kollektivtrafik till Stockholm från bland annat kommuner som Eskilstuna.
EU-migranter bjuds på resor med kollektivtrafik till Stockholm från bland annat kommuner som Eskilstuna.

Eskilstuna kommun köper enkelbiljetter åt EU-migranter som vill resa till Stockholm. Men det uppskattas inte av Stockholms stad.

P4 Sörmland rapporterar om att Eskilstuna sedan en tid köpt biljetter till EU-migranter i kommunen för att de ska kunna resa till Stockholm.

EU-migranterna behöver hjälp med resan för att bland annat komma till huvudstaden för att ordna med id-handlingar och nå ambassaden för hjälp med bussbiljetter tillbaka till Rumänien.

Resan är dock en återvändsgränd för många. Varken den rumänska eller bulgariska ambassaden betalar några hemresor. Stockholms stad uppskattar inte Eskilstunas initiativ då det gör att fler EU-migranter blir kvar i staden.

– Det är en sanning med modifikation, man beviljar hemresa inom ramen för socialtjänstlagen. Men vi ger inte alla som vill ha resor det utan prövning. Det är inget bra sätt att bara ge hemresor utan tanke, säger Veronica Wolgast Karlberg, som jobbar på socialförvaltningen i Stockholm och är samordnare för frågor kring fattiga EU-medborgare.

►LÄS MER: Fel tolkar åt rumänska EU-migranter – säger sig inte ha förstått någonting

Att det skulle vara en stor grupp av EU-migranterna som befinner sig i Stockholm som kommer från andra kommuner via gratisresor är ingenting som Veroinca Wolgast Karlberg känner igen.

– Det har jag inte fog för, vi har många fattiga EU-medborgare som vistas i Stockholm. I ett fåtal fall har vi hört att de kommer från andra kommuner med gratisresor.

Hon tycker dock inte att det verkar speciellt genomtänkt av kommuner som Eskilstuna att skicka EU-migranter till staden.

– Det är inte okej, eftersom ambassaden inte hjälper till med hemresa. Det har även SKL gått ut med, så gör man inte. Det går inte att bara hänvisa till en ambassad.

Veronica Wolgast Karlberg har också förhoppningen att kommuner som Eskilstuna ska erbjuda EU-migranterna bostad om de åker till Stockholm. Men enligt Mattias Huuva, områdeschef för arbete och försörjning på Eskilstuna kommun, är det ingen garanti.

– Vi har ju inga försäkringar, det kommer en ansökan och vi fattar ett beslut. Det vi gjort är när någon behövt ta sig hem har vi hjälpt med biljett till ambassaden i Stockholm. Alla ansökningar tas emot enskilt.

De resor som beviljas sker med kollektivtrafik, oftast tåg. EU-migranterna söker enskilt eller per hushåll. Att det skulle vara en fråga om att ”dumpa” EU-migranter i Stockholm är något som Mattias Huuva starkt tar avstånd ifrån.

– Nej, absolut inte, vi har ju personer här som tigger och ibland uppstår någon situation då vi hjälper till på olika sätt.

– Vi har ju EU-migranter som de flesta kommuner, ibland kan det uppstå ett nödbehov. Den lagstiftning som vi kan gå in med är socialtjänstlagen. Frågan är vad vi kan hjälpa till med och då är det oftast avhjälpa akut nöd, säger Mattias Huuva.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset