Mats Danielsson tycker att det går utmärkt att bära shorts även i stan.
Mats Danielsson tycker att det går utmärkt att bära shorts även i stan.

Folkvettsexperten Magdalena Ribbing tycker att de korta shortsen inte hör hemma på stan. Nu får hon en gliring från en annan expert. ”Vill hon skapa debatt? Självklart kan män bära shorts i stadsmiljö”, säger etikettdoktorn Mats Danielsson.

I artikel efter artikel har DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing uttalat sig om vårens och sommarens återkommande debatt. Shortsen. Är det okej att bära dem på jobbet? På stan? Magdalena Ribbing har ett bestämt svar:

– Naken överkropp eller pyttesmå shorts i matnärhet får man hålla till sitt eget kök. Det är ens egen sak. Bland andra människor är det däremot åt skogen. Svettdropparna från en naken överkropp bland folk som rotar i grönsakerna är äckligt, sa hon bland annat till Metro i fjol.

LÄS MER: Vett och etikett: Sommarplaggen du ska undvika på jobbet 

Men hon får inte medhåll av alla. Etikettdoktorn Mats Danielsson tillhör en av dem som tycker att det går utmärkt att ha på sig shorts i stan.

”Magdalena Ribbing är fantastiskt duktig, en av mina förebilder. Men vad handlar detta om? Vill hon skapa debatt? Självklart kan män bära shorts i stadsmiljö, utan problem! För uppriktigt, vem står i linne och svettas över grönsaker? Vem rör vid en mans nakna ben? Är en mans nakna ben i shorts smutsigare, mer ohygieniska än en kvinnas i kjol?”, skriver han i ett mejl till Metro och fortsätter:

”Det är snuskigare med den som kliat sig i skrevet, sorterat sopor eller inte tvättat sig efter toabesök. För att därefter plocka i bröd och grönsaker. Men på stan? Nej, det är helt ok att besöka en butik eller sitta i parken i shorts. Sedan finns det arbeten och andra situationer som av regler eller praktiska skäl inte fungerar med shorts. Men i stan? Nix – njut av värmen – i svala långbyxor eller shorts”, skriver han.

LÄS MER: Därför ska du bära likadana kläder varje dag 

När Metro ringer upp Magdalena Ribbing igen vill hon inte ge några ytterligare kommentarer utan hänvisar till den intervju hon gjorde med SVT i helgen och där hon säger att hon är trött på att målas ut som ”shortshatare”.

I den intervjun berättar hon också att hon ofta för höra från män att de tycker att det är orättvist att hon kritiseras mäns användande av shorts – men inte kvinnors.

– Nej, jag anser givetvis att samma sak gäller för både män och kvinnor. Det är lika trist att kvinnor i alla åldrar har kjolar som inte är större än grytlappar, säger hon där.

LÄS MER: Experter, säg inte åt oss hur vi ska klä oss – låt oss ha shorts 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset