Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed och Eritreas president Isaias Afwerki.
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed och Eritreas president Isaias Afwerki.

Etiopien och Eritrea har tecknat ett historiskt fredsavtal. Efter 20 års konflikt mellan grannländerna ska gränserna öppnas och trupper dras tillbaka.

Kriget mellan Etiopien och Eritrea pågick i två år från 1998 till 2000. Omkring 80 000 människor dödades. Under de två decennierna sedan dess har relationerna mellan grannländerna varit frostiga och vid flera tillfällen har det brutit ut mindre strider i vilka hundratals har dödats.

LÄS MER: Det här handlar sju av världens konflikter och krig om

I söndags träffades ländernas ledare för första gången på 20 år och nu har länderna undertecknat ett fredsavtal. Enligt Fitsum Arega, stabschef hos Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, består avtalet av fem punkter, skriver han på Twitter.

  1. Krigstillståndet har avslutats.
  2. Nationerna kommer att bygga nära politiska, ekonomiska, sociala och kulturella band samt samarbeta i säkerhetsfrågor.
  3. Handels-, ekonomiska- och diplomatiska band ska återupptas.
  4. Gränskommissionens utslag ska respekteras.
  5. Båda nationerna ska arbeta för regional fred.


Att utslaget från den FN-stödda gränskommissionen, som efter kriget slog fast att orten Badme tillhör Eritrea, ses som ett viktigt steg som sannolikt  innebär att Etiopien kommer att dra tillbaka sina trupper från staden, skriver DN.

Relationerna mellan Etiopien och Eritrea började förbättras när Abiy Ahmed tillträdde som ny premiärminister i Etiopien i början av april.

LÄS MER: ”Nationaltjänst” bakom massflykt från Eritrea

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om konflikt krig