Etnologerna Gillis Herlitz och Jonas Engman är experter på mors dag. "Mors dag hade aldrig gått att införa i dag" säger Gillis Herlitz. Mors dag infördes för att hålla kvar kvinnan i hemmet uppger Jonas Engman.
Etnologerna Gillis Herlitz och Jonas Engman är experter på mors dag. "Mors dag hade aldrig gått att införa i dag" säger Gillis Herlitz. Mors dag infördes för att hålla kvar kvinnan i hemmet uppger Jonas Engman.

När mors dag infördes år 1919 i Sverige fanns till skillnad från fars dag inget kommersiellt syfte. Nej, tanken med att införa mors dag var enligt experterna att stoppa kvinnor från att ge sig ut i arbetslivet och att ena det då splittrade svenska folket.

Efter amerikansk förebild infördes mors dag i Sverige år 1919 på iniativ av författaren Cecilia Bååth-Holmberg. Enligt etnologen Gillis Herlitz, som skrivit flera böcker om mors dag, var tanken med dagen att ena det då splittrade folket. Efter första världskriget rådde det kaos i Sverige då klyftorna mellan rika och fattiga var stora.

– Alla har en mamma, oavsett om man var strejkande eller inte, säger han och fortsätter:

– Och hela borgerligheten värnade om kärnfamiljen som sågs som samhällets byggsten och modern var en symbol för kärnfamiljen.

► LÄS MER: Daljinder, 72, har blivit mamma för första gången

Under 1920-talet förde kvinnor en kamp inte bara om rösträtt utan också rätten till utbildning, handel och arv. Cecilia Bååth-Holmberg ingick i en förening vars konservativa krafter ville att kvinnan skulle vara kvar i hemmet och därför infördes dagen som en motståndsrörelse mot kvinnans frigörelse.

– Det är en kvinnoroll som är anakronisk, lite oväntad och paradoxal i vår tid, säger Jonas Engman etnolog vid Nordiska Museet.

Att traditionen överlevt till vår tid tror han beror på att kärnfamiljen fortfarande anses som viktig även om den i dag ser annorlunda ut. Firandet av mors dag har förändrats över tid. Enligt experterna firades dagen till en början mer offentligt och på 1920-talet gavs det ut ett häfte kallat ”mors dag” med instruktioner om hur dagen skulle firas.

► LÄS MER: Emil, 25, jobbade i högklackat – för att visa orättvisan mot kvinnor

Enligt Jonas Engman var tanken med dagen att mamman skulle uppvaktas och få vila vilket ofta ledde till att familjerna gick på restaurang för att fira. En tradition som så småningom ledde till kommersialiseringen av traditionen. Till skillnad från fars dag som infördes av affärsmän på 30-talet enbart med syfte att sälja mer grejer.

– 50–talet var hemmafruns förlovande årtionde sedan förändrades det och under 60- och 70-talet låg firandet nästan helt nere, säger Gillis Herlitz.

I dag firas det i hemmet och enligt Jonas Engman förklaras firandet med att det för barnens skull.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset