Lagen kring att man inte får hålla i mobilen samtidigt som man kör har ett år på nacken. Många har fällts för brottet.
Lagen kring att man inte får hålla i mobilen samtidigt som man kör har ett år på nacken. Många har fällts för brottet.

Över 3 000 personer har åkt fast för att ha hållit i sin mobil samtidigt som de kört bil sedan det blev olagligt 1 februari 2018. "Att sitta bakom ratten och sms:a, det är klart att det är livsfarligt," säger poliskommissarie Erling Andersson.

Ett sms som plingar till. Ett ögonblicks ouppmärksamhet. Med lite otur kan olyckan vara framme.

2016 uppskattade Transportstyrelsen att drygt 100 personer skadas i trafiken varje år efter att människor använt mobiltelefoner samtidigt som de kört bil.

LÄS MER: Så farligt är det att använda mobilen när du kör

Lagen skärptes för ett år sedan

Redan 1 januari 2013 kom en lag som sa att den som använder sin mobiltelefon på ett trafikfarligt sätt kan få böter. För precis ett år sedan, 1 februari 2018, skärptes den lagen till att man inte får hålla i mobiltelefonen samtidigt som man kör.

Men det är inte alla som har följt den nya lagen.

Åklagarmyndigheten har sedan 1 februari 2018 och fram tills årsskiftet fått in 1 075 ärenden som rör just rattsurfning.

LÄS MER: Lagar som börjar gälla 2019 – och vad de innebär

Kan dela ut ordningbot direkt på plats

Från och med 1 oktober 2018 har polisen även fått möjlighet att utfärda en ordningsbot direkt på plats om någon håller i sin mobil samtidigt som personen kör. Det har gjort att det har blivit enklare – och numera går betydligt snabbare – för polisen att utfärda en bot och att ärendet oftast inte går vidare till Åklagarmyndigheten. Det har lett till att antalet personer som åkt fast har ökat ordentligt.

Det är en så stor fokusering på telefoner och smartphones i dag att folk inte ens tänker

Sedan dess har minst 2 341 personer fått en sådan ordningsbot direkt av polisen. Flest har utfärdats i Region Stockholm, med 613 stycken, följt av Region Syd med 526 stycken och Region Väst med 354 stycken.

– Det är en så stor fokusering på telefoner och smartphones i dag att folk inte ens tänker. De tar bara upp telefonen. Men att sitta bakom ratten och sms:a, det är klart att det är livsfarligt, säger Erling Andersson, poliskommissarie på utvecklingscentrum Mitt.

 

Under året som gått har inte polisen gjort några riktade kontroller nationellt som rör just personer som håller i mobilen samtidigt som de kör. Lokalt har dock riktade kontroller gjorts.

– Vi lägger främst krutet på hastighet och nykterhet. Men det här kommer på köpet. De rasslar ofta in när man gör andra kontroller, säger poliskommissare Erling Andersson.

Om man slår ihop Polismyndighetens och Åklagarmyndighetens siffror är det minst 3 416 personer som har lagförts för att ha ringt, sms:at eller surfat med mobilen i handen samtidigt som personen kört bil sedan lagändringen.

”Tydligen har lagändringen inte fått så mycket genomslag”

I slutet av februari 2018 granskade Metro hur väl det nya förbudet efterlevdes. Från en bro i centrala Stockholm filmade vi under en timmes tid bilar som passerade. Under den tiden fångades minst 11 personer som höll i mobilen samtidigt som de körde bil på film.

Kammaråklagare Johan Bülow har inte fått uppfattningen att människor slutat att hålla i mobiltelefonen samtidigt som de kört bil under året som gått.

– Jag ser ofta att folk kör samtidigt som de håller i och pratar i mobiltelefon. Tydligen har lagändringen inte fått så mycket genomslag, säger han.

LÄS MER: Vi filmade trafiken i en timme – så många bröt mot nya mobilförbudet

Erling Andersson, poliskommissarie. Foto: TT.

Fakta: Så funkar lagen

  • Sedan 1 februari 2018 är det förbjudet att använda mobilen och hålla den i handen samtidigt som du kör ett motordrivet fordon. Förbudet gäller även annan kommunikationsutrustning.
  • Det är dock inte förbjudet att prata i mobiltelefon samtidigt som du kör, om det inte påverkar trafiksäkerheten. Du får inte hålla mobilen i handen utan kan i stället exempelvis använda handsfree.
  • Från och med 1 oktober 2018 kan polisen även bötfälla en person direkt på plats om personen har rattsurfat. Bötesbeloppet är oftast 1 500 kronor.
  • Efter att förbudet kom förra året fick det kritik för att det även gällde blåljuspersonal. Från och med 12 mars 2018 undantas därför exempelvis räddningstjänst, sjuktransporter och poliser från förbudet om omständigheterna kräver det och särskild försiktighet iakttas.

Så många har fått en ordningsbot för rattsurfning av polisen

Region Nord: 133
Region Mitt: 210
Region Stockholm: 613
Region Öst: 237
Region Väst: 354
Region Syd: 526
Region Bergslagen: 128

Totalt: 2341

Källa: Polisen. Ordningsböterna har utfärdats av polisen under perioden 1 oktober 2018-30 januari 2019.

LÄS MER: Snart är det förbjudet att hålla i mobilen när du kör – så funkar den nya lagen

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om telefon Mobil