Många människor miste livet i den franska staden Nice för exakt ett år sedan i dag.
Många människor miste livet i den franska staden Nice för exakt ett år sedan i dag.

Det har gått precis ett år sedan en man hänsynslöst mejade ner människor längs strandpromenaden i Nice. Men vad var det som hände mer i detalj, och hur har Frankrike påverkats av det? Metro reder ut.

Vad var det som hände? 

Under kvällen på Frankrikes nationaldag förra året hade gott om människor samlats på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice för att titta på fyrverkerier. Runt klockan 22.45 började en man meja ner människor längs strandpromenaden med hjälp av en lastbil. Några personer försökte hindra mannen men misslyckades.

Mannen lyckades köra lastbilen i zick-zack österut i nästan två kilometer innan han oskadliggjordes. Det skedde runt 23-tiden när polisen lyckades skjuta honom och få stopp på lastbilen precis när han hade passerat det lyxiga Hôtel Negresco.

Hur många skadades och dog? 

86 personer dödades. Minst 10 av dem var barn. Runt 200 personer fick vård för fysiska eller psykiska skador. Av dem var 52 allvarligt skadade och 25 personer fick fortfarande livsuppehållande vård dygn efter attacken.

LÄS MER: Experterna: Då räknas det som terrorism 

Vem var gärningsmannen och vad hände med honom? 

Det var den 31-åriga Mohamed Lahouaiej Bouhlel som körde lastbilen. Mohamed Lahouaiej Bouhlel kom från Tunisien men hade permanent uppehållstillstånd i Frankrike och hade bott i Nice sedan 2005. Han jobbade som leveransförare, var gift och hade tre barn men befann sig i en skilsmässa.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel var tidigare dömd för flera brott men hade inte klassats som en säkerhetsrisk av den franska säkerhetspolisen. Han blev ihjälskjuten av polis i samband med attacken.

Hur har Frankrike påverkats av terrordådet i Nice? 

Frankrike har varit hårt drabbat av terrordåd. Det råder undantagstillstånd i landet, något som redan infördes 2015 efter terrordåden i Paris. Det ger polisen ökade befogenheter att sprida misstänkta och göra husrannsakan. Terrorhotet ligger på nivå 2 av 3 vilket betyder en fortsatt hög risk för attentat. Tungt beväpnade poliser och militärer har blivit en allt vanligare syn på gatorna.

LÄS MER: Terrordåd i Sverige genom tiderna 

Vad har Frankrike mer drabbats av sedan dess? 

Frankrike var redan innan terrorattacken i Nice hårt drabbat av terror. Sedan dess har Frankrike råkat ut för inte mindre än fem till terrorattacker, även om ingen av dem har kunnat jämföras med terrordådet i Nice när det gäller antalet dödsoffer.

  • Den 26 juli 2016 togs fem personer som gisslan i en kyrka i Normandie och en 86-årig präst blev dödad av män som svurit trohet till IS.
  • Den 3 februari 2017 gick en man med en machete till attack mot soldater utanför Louvren.
  • Den 20 april 2017 dödades en polis när en man gick började skjuta med ett automatvapen på Champs-Élysées.
  • Den 18 mars 2017 sköts en man till döds efter att han försökt rycka åt sig ett vapen från en soldat på Orly-flygplatsen i Paris.
  • Den 6 juni 2017 attackerade en man en polis vid katedralen Notre-Dame i Paris med en hammare. Mannen, som kommer från Algeriet men har bott i Sverige, sköts och kunde gripas.

Vad händer under årsdagen? 

Eftersom det även är Frankrikes nationaldag börjar dagen med traditionella nationaldagsparaden längs Champs Elysées i Paris. Årets hedersgäst är USA:s president Donald Trump. Säkerhetspådraget är givetvis stort. Senare under dagen reser president Emmanuel Macron till Nice där han i kväll deltar i en minnesceremoni för offren i terrordådet.

LÄS MER: Finns det onda människor? Prästen, psykologen och filosofen svarar 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset