I Danderyd tar polisen i med hårdhandskarna mot studentflaken. Minsta strul så får studenterna gå hem i stället, rapporterar Stockholm Direkt.

Ölsprutandet har blivit tradition på studentflaken som lastas med pallvis med öl bara för att sprutas. Men i Danderyd, norr om Stockholm, kan den student som sprutar på fel person göra att hela ekipaget stoppas och tvingas gå.

– Minsta strul, att de till exempel kastar en ölburk på en bil eller sprutar öl på en förbipasserande, så avbryter vi direkt och studenterna får gå hem, säger Per-Inge Akterin vid Danderydspolisen till Stockholm Direkt

Studenterna i Danderyd är hårt hållna. En slinga på åtta kilometer som börjar vid Danderyds gymnasium har utsetts och det är bara där de får åka under en mycket begränsad tid och med övervakning.

– Tidigare åkte studenterna in på smågator, det kunde då vara eltrådar och annat i vägen, säger Akterin till Stockholm Direkt. 

Han säger att studenterna visst ska få ha kul, men aldrig på bekostnad av att någon far illa. 

Efter en rad olyckor, tillbud och stök har reglerna för studentflak skärpts på många håll. I Södertälje har alkohol på studentflaken förbjudits helt och i Stockholm är det förbjudet att åka på åtta gator, däribland runt fontänen vid Sergels torg. Rikspolisstyrelsen har utrett att helt förbjuda flaken.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset