Hej kära barnbarn! Det är 50 år tillbaka i tiden och er mormor/farmor skriver till er från år 2012. Egentligen vill jag berätta för er om hur mitt liv ser ut, men det går tyvärr inte. 

För det är ingen som får något gjort i det här landet just nu. 

Alla är nämligen upptagna med samma sak. Hela vårt land har fullt upp med att debattera ordet hen.

Älskade barnbarn, jag hoppas att ni har det bättre än världen jag lever i. För det är nämligen så att det har blivit en het debatt om något så ohett som grammatik, och ingen har ens fattat vad det är vi debatterar för alla bråkar om olika saker. 

Eftersom jag vill att ni ska briljera på historielektionerna och samhällskunskapen i skolan så ger jag er nu en kort introducering i orsakerna till förvirringen runt  ordet hen:

1. En del vill att ordet hen ska användas som ett språkligt alternativ till ”han” eller ”hon”, ”personen” eller ”vederbörande”.

2. En del vill att ordet hen ska användas istället för han och hon och att vi ska börja prata om alla människor som hen.

3. En del tycker att ordet hen är utmärkt för folk som inte vill identifiera sig som vare sig hon eller han.

Och här är folket som upprörs:

1. En del blandar in barn alldeles för mycket (varför har vi ingen klarhet i) och tror att de kommer att bli ”förvirrade” om de inte kan sätta in sina vänner i könsroller när de är två år.

2. En del tycker att ordet hen är fult för att det betyder höna på engelska.

Det här, mina älskade barnbarn, gör nu att jag helt enkelt inte har så mycket att diskutera. Visst, det händer saker ibland som folk skriver om. Politiker betalar inte sina hyror, Marcus Birro uttalar sig om Gud, folk hetsar om mediedrev för att någon upptäckt att politiker inte betalar sina hyror. Men inget upprör svensken så mycket som ordet hen.

Och jag förstår att ni sitter där framför era föräldrars ipads (eller vad ni nu har) och tittar på bilder på oss gamla släktingar och undrar varför vi alltid ser så trötta ut. 

Svaret är helt enkelt hen. Vi försöker få saker gjorda medan vi på fullt allvar försöker föra någon form av debatt om ett könsneutralt pronomen. Vem som helst blir ju utbränd.

Så älskade barnbarn, bli aldrig som vi. Bli aldrig någonsin så desperata efter en debatt att ni försöker skapa en av ett ord på tre bokstäver. Roa er på något annat sätt istället. Det är mycket roligare att palla äpplen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset