Republikanernas mest framgångsrika kandidater, Mitt Romney och Rick Santorum.
Republikanernas mest framgångsrika kandidater, Mitt Romney och Rick Santorum.

Om lagförslag drivs igenom i Oklahoma kan abort jämställas med mord. Kontroversiellt för många, men snarare ett steg i rätt riktning, enligt de republikanska presidentkandidaterna Rick Santorum och Mitt Romney.

Enligt ett amerikanskt lagförslag ska ett mänskligt embryo ha samma rättigheter som en fullt utvecklad människa. 

Ett embryo får samma status som en fullvärdig människa, redan vid befruktningstillfället. Det är innebörden i ett lagförslag i den republikanska delstaten Oklahoma i USA. 

Om förslaget går igenom öppnar det för lagstiftning mot abort, eftersom det i så fall kan jämställas med mord – även i ett tidigt skede. Vad detta skulle innebära för kvinnor som blivit våldtagna eller som riskerar sitt liv genom en graviditet är ännu oklart. 

Lagen, som kallas Personhood Act, har redan klubbats igenom i delstaternas senat och väntas gå igenom i av det av Republikanerna dominerade representanthuset. 

Oklahomas guvernör Mary Fallin är republikan och abortmotståndare och väntas skriva under lagen. 

Flera andra delstater i USA har drivit liknande förslag. Men hittills är Missouri den enda delstaten som lyckats driva igenom en Personhood Act och därmed lagstiftat om embryon och fosters rättigheter, skriver Reuters.

Flera republikanska presidentkandidater, bland dem Rick Santorum  och Newt Gringrich, har skrivit under ett upprop som skrivits av gräsrotsrörelsen Personhood USA, som drivit på för en Personhoodlag i Mississippi. Mitt Romney har inte skrivit på, men anser att abort ska vara olaglig.

Republikanerna anklagas för att ”föra krig” mot kvinnorna

Förbud mot abort efter våldtäkter och inget sex utanför äktenskapet. Åsikterna tillhör de som kan komma att bli bland de mäktigaste männen i världen – de republikanska presidentkandidaterna.

De republikanska presidentkandidaternas hållning i  "kvinnofrågor" har fått Demokraternas spindoktorer att mynta begreppet "Kriget mot kvinnorna".

De två mest framgångsrika Rick Santorum och Mitt Romney är till exempel uttalat emot p-piller – detta trots att 99 procent av alla amerikanska kvinnor i fertil ålder har använt det. 

”Det är inte okej. Det är en licens att göra saker i sexuella sammanhang som är motsatsen till hur det är tänkt att vara (...) Det skadar kvinnor och det skadar vårt samhälle”, säger Santorum i en intervju

Mitt Romney är något mer liberal i sin inställning, men har till exempel kallat dagen efter-piller för ”abortpiller”.

Hur skulle det påverka omvärlden om någon av dessa kandidater blir president i västvärldens mest inflytelserika nation? 

– Det som kommer avgöra är att de kan nominera domare i Högsta domstolen. Flera av dem kan komma att bytas ut rätt snart, så det är troligt att nästa president får göra det. De i sin tur har stor makt att bestämma över den amerikanska lagstiftningen, om till exempel abort, säger Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet. 
 
Då kan framför allt utvecklingsländer påverkas av den amerikanska presidentens hållning i kvinnofrågor.
– De kan till exempel kräva att abort inte ska ingå i stödet till länder som är beroende av USA.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset