Jonas Cramby tipsar om den godaste maten som inte tar längre än fem minuter att slänga ihop.

Så här i långkokets tidevarv behöver vi alla påminnas om att matlagning inte alltid behöver betyda att man måste ta ut kompledigt och göra upp komplicerade scheman över vem som ska röra runt i. Nej, mycket av den godaste maten slänger man faktiskt ihop på fem minuter. Här är tre exempel:

Grilled cheese

Nyckeln till en riktig god grillad ostmacka är riktigt bra ost och riktigt dåligt bröd. Dålig ost blir nämligen alldeles fet och grynig när den smälter medan ett bra surdegsbröd ofta har stora hål i sig och rispar upp gommen. Nej, köp istället klassiskt rostbröd och någon god alpost, typ Gruyere eller Comte, istället. I klippet ovan visar jag hur man gör en grillad ostmacka - snabbt och gott. 

Smashburgare

Att göra hemburgare behöver faktiskt inte bli som barndomens hemska pannbiffar med formbröd. Nej, med enkla medel kan man få dem exakt som på burgarstället. Gör så här: Köp ett riktigt gott mjukt hamburgerbröd av amerikanskt snitt på ett bageri – idag är det ganska lätt att få tag på jämfört med för ett par år sedan då det var stört omöjligt. Handla även färsk, grovmalen lite fetare nötfärs, helst av en slaktare. Kombinationen bringa och högrev är en modern klassiker men det funkar även med bara högrev. Kläm försiktigt ihop färsen till en boll, lägg i en superhet stekpannan och tryck ner den med en stekspade tills den blir platt. Grattis, du har gjort en så kallad smashburgare. Stek till knaprig, vänd, salta och peppra och lägg på en skiva färdigförpackad smältost. Stoppa köttpucken i det rostade brödet och toppa med valfria kondiment, till exempel lök, tomat, sallad och ketchup.

Cacio e pepe

Löjligt enkla pastarätter är oftast de godaste. Och denna är kanske den enklaste av dem alla. Bara koka upp saltat vatten och häll i spaghetti. Koka ungefär en minut kortare än det står på paketet. Samtidigt blandar du 4 msk olivolja med 2 msk smör i en stekpanna och låter det smälta. Vrid gott om nymald svartpeppar på smörblandningen och riv cirka 2.5 dl pecorino romano så fint det bara går. När pastan är färdig häller du i 4-5 msk av pastavattnet i smörblandningen innan du tar upp pastan med en tång och lägger i den i såsen. Häll på den rivna osten och blanda väl. Smaka av med salt och eventuellt mer peppar samt justera konsistensen med eventuellt lite mer pastavatten.

LÄS MER: Jonas Cramby tipsar om lyxig konservermat 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset