Metros matkritiker Carl Reinholdtzon Belfrage har ätit på Fratelli Gridelli.

Fratelli Gridelli

Betyg 4

Mezze maniche med svamp och tryffel. Mezze maniche med tomat, aubergine och oliver. Surdegspizza med färsk buffelmozzarella. En fantastisk frittata. Mammas goda morotskaka. Mammas ännu godare kladdkaka. Stor ricotta-sallad. Färska fiocchi fyllda med ost och päron som serveras med sås på färska ostar och toppas med coppa. Ekologiska orecchiette med tomatsås, taggiascaoliver och färsk ricotta. Sallad med lax, chili, vitlök och citron. Ja, jag skulle fortsätta tills pappret i tryckeriet tar slut, eller så skulle jag kunna stanna här och nu. Sätta punkt, helt enkelt. Orden i resten av denna recension blir liksom överflödiga.

Detta ett bra bevis på poesin, ordets makt, som ligger inneboende i den italienska gastronomin. Bedövande effektivt. Och ovan poesi är hämtad från den nya restaurangen/butiken Fratelli Gridelli, en gastronomisk Narnia-värld där kvalitet, smaker och andra uttryck man ständigt hör från antiintellektuella resereportage i kvällstidningar lyfts från tomma klichéer till innerliga sanningar. Fratelli Gridelli är ett Fabergé-ägg för göteborgaren att varsamt ta i sin hand. Vare sig det gäller frukost, lunch eller, och ursäkta rimmet, brunch.

Den handgjorda pastan som jag tar in – rigatoni lika spänstig som en antilop med olympiska intressen – döljer ett lager kalv som fått sköljas av en underbar svampsås. Jag glömmer för ett tag att konversera mitt charmanta sällskap Ali Davoodi, mannen bakom butiken Miksaĵo, samt inredningsarkitekt Staffan Holm, som står bakom den smarta designen av restaurangen och butiken. Konceptet är mycket inbjudande – kom in för snabb lunch, en kaffe, en lång brunch eller bara för att köpa biodynamiska tomater till söndagsmiddagen hemma i våningen.

Det är som en brustablett C-vitamin att bara sticka in näsan i den lilla butiken. Man vill stanna kvar. Länge. Och allt lyser av kvalitet. Jag ska vara ärlig och säga att jag nu inte gick igenom lagret av varor hylla upp och hylla ner, utan koncentrerade mig på maten. Men om det totala varulagret är en bråkdel i glans av maten så har vi göteborgare ett nytt Ica Maxi fördelat på 25 kvadratmeter. Jag storhandlar numer bara här. Make Göteborg Great Again!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset