Kim Amb.
Kim Amb.

Det hade gått 27 år sedan senast.Kim Amb struntade i statistiken och vann spjuttävlingen i Finnkampen, på årsbästa 84,50 meter.– Helt galet. Jag är så glad, sade Amb som inte var född när Peter Borglund vann på Stockholms stadion 1989.

Herrtävlingen i Finnkampen var en nagelbitare – tills Kim Amb vände upp och ned på spjuttävlingen.

Han hade både årets världssexa Antti Ruuskanen – 88,23 meter i EM-kvaltävlingen i Amsterdam i juli – och traditionen emot sig. Amb är 26 år gammal och när han gick in på arenan i Tammerfors hade Finland vunnit spjuttävlingen i herrkampen 26 år i följd.

Svensken började bra med två kast över 82,5 meter men i tredje omgången tog Ruuskanen, som väntat, över ledningen.

Flera pärlor

I fjärde kastet klippte Amb till för ett helt liv och tog sig ur den finländska spjutskuggan. Redskapet landade först efter 84,50 meter, blott elva centimeter från personrekordet.

– Helt sjukt. Jag har haft det i kroppen länge men varit velig med tekniken. Det är så skönt och att få göra det på finländsk mark är extra speciellt. Och det var inte bara en pärla, sade han.

Amb nådde över 80 meter med samtliga sex kast och grämde sig bara lite över att det inte blev tolv, eller 50, centimeter längre.

– Jag trodde verkligen att det (längsta kastet) var över 85 meter. Även det sista (83,82) kändes riktigt bra. Men det kommer nästa säsong. Att gå in i vinterträningen med det här känns kanon.

Även Jiannis Smalios överträffade sig själv. 29-åringen nådde över en meter längre än tidigare i karriären när han kastade 81,89 och slutade trea i grenen.

Dramatik på hinder

De svenska herrarna var pressade och hade inte råd med några floppar på söndagen. Riktigt nervöst blev det på 3 000 meter hinder när både Emil Blomberg och Vidar Johansson föll under loppet – men till slut fixade de tillsammans med segraren Elmar Engholm ändå den förväntade trippeln.

– Lite panikslagen blev jag men jag var aldrig jätteorolig. Jag kände att jag hade koll, sade trean Johansson som snabbt jagade i kapp den bästa finländaren efter vurpan med en kilometer kvar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset