Vem har inte önskat sig att kunna ta ett piller i stället för att gå till gymmet ibland?
Vem har inte önskat sig att kunna ta ett piller i stället för att gå till gymmet ibland?

Många skulle nog slippa släpa sin slappa kropp till gymmet eller ut i spåret och i stället skölja ner ett piller. Det här är något forskare faktiskt håller på att ta fram, men det är inte helt enkelt. Metro reder ut vad som är ”science” och vad som är ”fiction” runt pillret som sätter alla gym i konkurs.

På flera håll har forskare börjat intressera sig för att översätta positiva effekter av träning till ett preparat.

Om en person tränar mycket regelbundet finns stora effekter för att förebygga och hjälpa allt från depression till diabetes och det är dessa positiva effekter som bland andra forskare vid Charles Perkins Centre i Sydney har undersökt och börjat se hur de ska syntetiseras.

Jorge Ruas, forskargruppsledare för molekylär och cellulär arbetsfysiologi vid Karolinska Institutet, känner väl till debatten om ett träningspiller, men är skeptisk. Det är inte en sak som händer när du tränar, utan träningen har effekt på ditt hjärta, dina muskler, dina ben och din hjärna.

– Att komma på ett enda piller som replikerar allt det här tror jag är väldigt långsökt, säger han.

► LÄS MER: Den som bara tränar tre gånger i veckan har inget att komma med

Däremot tror han visst att vissa gynnsamma effekter av träningen kan översättas i ett preparat.

– Det är så vi behandlar andra sjukdomar, vi förstår hur en sjukdom fungerar och så utvecklar vi en molekyl som påverkar den processen, men vi måste lära oss mycket mer och i mycket högre detalj. 

Grundproblemet är att vi inte alls rör oss så mycket som vi gjorde för bara hundra år sedan och det är kanske där vi borde börja och inte i kemilådan. 

– Men kanske kan vi få ett piller som inte ersätter träning, men kanske kan hjälpa personer som är överviktiga eller har en muskelsjukdom så att de kan träna.

Alltså. Det tråkiga svaret på frågan om mirakelpillret: Det finns redan och kallas ”rör på dig”.

► LÄS MER: Forskare: Skippa alltid energidrycken vid träning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa