JOHAN NORBERG: Det blev ja till Ryssland i folkomröstningen på Krim, enligt många svenska medier. Förlåt, vilken folkomröstning? När utländsk militär tar kontroll över ett område, stänger oberoende medier och angriper kritiker heter det inte ”folkomröstning”, det heter ”ockupation”. Kreml kunde ostört piska upp nationalistiskt hat och fuska i episk skala – i Sevastopol var valdeltagandet imponerande 123 procent. Nordkoreas Kim Jong-un kom bara upp i 100 procent. Nybörjare.

Det är oroväckande att så många verkar tycka att det är naturligt att en trakt med många ryssar införlivas i Ryssland. När stater börjar tala om att ”skydda sitt folk” i vilka länder de än bor är vi på ett plan som sluttar mot avgrunden. I en värld med mer än 10 000 etniska grupper och bara 200 stater är idén att varje grupp ska ha en egen stat ett recept för evigt krig.

Putin är inte Hitler, men han gör en trovärdig imitation.
Det var Hitlers krav på att få ”beskydda” tysktalande i alla länder som ledde till annekteringen av Österrike och allt större delar av Tjeckoslovakien, och sedan till andra världskriget. Om Putin menar allvar skulle länder som Kazakstan, Vitryssland, Estland och Lettland hamna på slaktbrädan härnäst. Där lever miljontals rysktalande och i huvudstäder som Tallinn och Riga är de runt 40 procent.

Bekymret för Putin är att även Ryssland borde styckas upp om man tar hans argument på allvar. Bara ca 110 miljoner av Rysslands 143 miljoner invånare är ryssar. De andra tillhör runt 185 olika etniska grupper. I ryska delrepubliken Tatarstan är tatarerna i majoritet och nästan 70 procent av Tjuvasjiens invånare är tjuvasjer. Då de är turkfolk kan Putin knappast moralisera om Turkiet nu invaderar.

Till detta kommer armenier, avarer, azerer, basjkirer, mordviner, darginer, kazaker och andra, som kan utnyttja Putins etniska princip för att ta till vapen mot den ryska överhögheten. Men Putins uppfattning gäller förstås bara ryssar. Det visade han när han lät ryska soldater bomba, tortera och våldta för att krossa separatisterna i Tjetjenien (befolkning: 95% tjetjener, 2% ryssar).

I boken Donau slår Claudio Magris fast att fascism är att ha familj, vänner och en hemort, men inte förstå att andra människor, som talar andra språk, också har familj, vänner och en hemort. Precis så enkelriktad är Putins nationalism. Om ryssar är i majoritet ska området förstås tillhöra flertalet, och om de de är i minoritet ska det också tillhöra Ryssland – minoriteten måste ju skyddas.

Det som en gång varit ryskt måste återbördas – det är historisk rättvisa – och om det bara varit ryskt en kortare tid måste det fortsätta vara det – ingen får lägga sig i interna ryska angelägenheter. Europa har sett det här förr.

LÄS MER:

Ukrainsk soldat dödad på Krim: ”Krigsbrott”

► ”Kan bli krig när som helst”

► Kreml: Krim är en del av Ryssland 

Krim utropar sig själv självständigt

Kronologi: Krisen i Ukraina

Så hårt ska EU och USA straffa Ryssland

+ Det finns de som inte tror att vetenskapen hjälper oss att förstå universum. Vetenskapen replikerar med ett teleskop som ger oss en ögonblicksbild av universums födelse.

- Pensionsmyndigheten slutar prognosticera pensionen utifrån framtida ekonomisk tillväxt. Vi får en totalt missvisande prognos i det orangea kuvertet och mindre insikt om tillväxtens betydelse.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset