Sverige är på väg att få sitt första gated community, Victoria Park. Catarina Persson, försäljningschef, visar områdets egna biograf.
Sverige är på väg att få sitt första gated community, Victoria Park. Catarina Persson, försäljningschef, visar områdets egna biograf.

Biografen står klar. Lobbyn likaså. Försäljningen av lägenheter är i full gång. Nästa år öppnar Victoria Park i utkanten av Malmö. Här ska Sveriges rika bo – i lyxlägenheter skyddade av väktare.

Sommaren 2009 går de första flyttlassen till Victoria Park, Sveriges svar på amerikanernas ”gated communities”.  
Det så kallade livsstilsboendet är beläget vid Limhamns kalkbrott. Där kommer att finnas bageri, restaurang, biosalong och spa-faciliteter – allt för de boendes bekvämlighet. Nattetid ska receptionen bemannas av säkerhetspersonal.
– Det ger en extra trygghet, de är ju utbildade i säkerhet, säger Unni Åström.

Besökare till Victoria Park får anmäla sig i receptionen eller kontakta hyresgästen via en hightechvariant på porttelefonen. På en liten tv-skärm kan de boende se vem som ringer på.

Behöver man verkligen spa och vinkällare runt knuten?

–  Ja, det är väl underbart. Att må bra är väl det högsta man kan nå i livet. Det här ger livskvalitet. 395 bostadsrättslägenheter byggs på Victoria Park. Främst är det 40- och 50-talister som attraheras av livsstilsboendet, ett koncept hämtat från USA. Victoria Park har, enligt Unni Åström, skapats för människor som uppskattar det enkla och komfortabla livet.
–  Det är till för aktiva och sociala människor som gillar bekvämlighet och vill vara tidseffektiva, säger hon.

Inget för den fattige

Och det är till för dem med mycket pengar. En tvåa kostar 2,9 miljoner. På hemsidan står det att månadskostnaden är låg. Men för att få en boendekostnad på 4 937 kronor måste köparen hosta upp 1,5 miljoner i kontantinsats.  Till det tillkommer en serviceavgift på 1 250 kronor.
Unni Åström talar om det 17 000 kvadratmeter stora grönområdet som de boendes trädgård. Den ligger vackert belägen alldeles intill naturreservatet Kalk­brottet.

Får jag ta en söndagspromenad i trädgården?

– Ingen vakt kommer att stoppa dig, men det kommer att kännas onaturligt. Du kommer att känna att det är till för de boende, säger Unni Åström.

Därför dras folk till Gated Communitys

Rädsla och otrygghet. Därför dras människor till reservatliknande boenden som Victoria Park. Det menar Göran Cars, professor i samhällsutveckling på KTH.

– Jag tycker att det är hemskt tragiskt, säger han.
Avskärmade bostadsområden är nytt i Sverige. Men inte utomlands. De finns bland annat i USA, Storbritannien och Sydafrika. Svaret på varför de uppkommit är alltid detsamma. Enligt Göran Cars handlar det om trygghet. Han ser Victoria Park som resultatet av ett samhällsmisslyckande.
– Jag vill inte moralisera över dem som bor så här. De söker en trygghet och därför avgränsar de sig i samhället.

Vad är man rädd för?
– Framförallt för att ut­sättas för våld i, eller i an­slutning till, bostaden. Som kvinna för att bli anfallen, som man för att bli utsatt för oprovocerat våld. Det finns också en rädsla för vandalisering.

Enligt Unni Åström, vd för Victoria Park, får den som vill röra sig i området. Men, poängterar hon, det kommer att kännas ”onaturligt”.
– Det är precis så man gör, man vill inte ha någon där. Man signaliserar det med attityder och bebyggelse, säger Göran Cars.

Får vi se riktiga gated communities i framtiden?
– Ja, men det skulle inte gå att göra nu. Det skulle bli för mycket storm kring det. En sådan här utveckling går stegvis.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset