S.S. Roger Chaffee lyfter från Wallops Island.
S.S. Roger Chaffee lyfter från Wallops Island.

Lagom till påsk anländer en obemannad rymdfarkost till den internationella rymdstationen, ISS. Lasten? Rökt kalkon, fruktpaj och sparris.

Tidigare i veckan lyfte Cygnus S.S. Roger Chaffee, namngiven efter astronauten som omkom i Apollo 1, från Wallops Island utanför Virginias kust, USA. Under långfredagen väntas rymdfarkosten nå ISS och kunna förse de sex astronauterna som befinner sig där med mat och andra förnödenheter, något som bland annat nyhetsbyrån AP har rapporterat om. 

LÄS MER: Getingmidjan stängs i påsk – så kan din tågresa påverkas

Astronauterna får dock klara sig utan ägg, godis och lamm den här påsken. I stället får de mumsa på fläskkotletter, rökt kalkon, sparris och klassisk amerikansk fruktkaka – allt uppdelat på totalt 800 portioner.

Robotar och labbråttor

Den drygt 3 ton tunga lasten rymmer inte bara mat, utan tre robotar, 63 satelliter och 40 laboratoriemöss finns också med ombord. Två av robotarna är tänka att testas som assistenter åt astronauterna medan den tredje ska släppas ut i omloppsbana i juli. De svarta laboratoriemössen ingår i ett testprogram för stelkrampsvaccination.

LÄS MER: Glädjebeskedet: En solig påsk i hela landet

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om påsk rymden