FILMFÖRSÖK. De må vara flinka med apparaterna i sina labb, kunna manipulera stamceller och dutta med pipetter – men att hålla i en filmkamera är tydligen en helt annan femma för biologer och biotekniker.
Det var därför två unga amerikaner i höstas drog i gång ett slags Youtube för biologiforskare, Myjove.com, där de skulle kunna lägga ut filmsnuttar med sina experiment. Men även om webbplatsen på ett sätt varit en framgång i antal besökare – omkring 2 000 om dagen när det varit som bäst – har det varit sämre med tillströmningen av experimentfilmer.
– Det saknas film- och redigeringskunskaper i labben, konstaterar en av sajtens grundare, Moshe Pritsker.

Förhoppningen vid starten var att det skulle komma en ny, faktagranskad utgåva varje månad. Nu är snart den andra på väg – två och en halv månader efter den första.
– Tills vidare blir det nog på den nivån det kommer att hålla sig, säger Pritsker.
För att få snurr på verksamheten kontrakteras nu filmproffs i tre av de stora amerikanska universitetsstäderna för att hjälpa forskare att lägga ut sina experiment.
– Än så länge är det gratis, men vi får se om vi kan fortsätta med det, säger Pritsker.
Moshe Pritsker forskar själv om stamceller vid Massachusetts Medical School i Boston och arbetet med filmsajten sker än så länge på ideell basis. Men han hoppas att sajten så småningom ska få annonsinkomster från företag som säljer labb-utrustning. Några filmsnuttar har det i alla fall blivit.

De visar forskare som grejar med stamceller, hur man hanterar mikroskop och även arbetet kring några djurförsök.
Just kring den verksamheten har Myjove väldigt hårda kriterier. För att filmerna ska läggas ut krävs det att forskarna kan visa att de har tillstånd att utföra djurförsök.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset