Gymnasielagen kommer inte att granskas av EU-domstolen.
Gymnasielagen kommer inte att granskas av EU-domstolen.

Inget kan nu stoppa den omtvistade svenska gymnasielagen. Migrationsdomstolen i Göteborg drar tillbaka sin anmälan, efter beskedet att ett utlåtande från EU-domstolen skulle kunna dröja upp till 16 månader.

Gymnasielagen trädde i kraft i somras, sedan regeringen fått stöd av Centerpartiet som gick emot övriga allianspartier i riksdagen.

Men den nya lagen underkändes sedan av migrationsdomstolarna i Malmö och Göteborg. De hävdade att de sänkta kraven på identitetsbevis hos de ensamkommande inte gick ihop med annan svensk lagstiftning. Fallen gick vidare till Migrationsöverdomstolen.

LÄS MER: Migrationsverket avvaktar med gymnasielagen – är för rättsosäkert

Migrationsdomstolen i Göteborg anmälde även lagen till EU-domstolen, för att få veta om de sänkta identitetskraven var förenliga med EU-rätten.

Högsta instans gav klartecken

I förra veckan kom den högre svenska instansen, Migrationsöverdomstolen, fram till att gymnasielagen går att tillämpa.

LÄS MER: Grönt ljus för gymnasielagen – berör 9000 ensamkommande elever

Nu har Migrationsdomstolen i Göteborg beslutat att dra tillbaka sin begäran om utlåtande från  EU-domstolen, rapporterar Sveriges Radios Eko-redaktion.

Chefsrådman Johan Sanner säger till Ekot att Migrationsöverdomstolens godkännande av lagen tillsammans med beskedet om den långa handläggningstiden från EU-domstolen lett fram till beslutet. Plus det faktum att gymnasielagen snart är inaktuell.

Lagen gav ensamkommande möjlighet att söka uppehållstillstånd fram till den 30 september. Migrationsverket har fått in drygt 11 000 ansökningar.

Gymnasielagen

Gymnasielagen gäller ensamkommande minderåriga, som anlänt före den 24 november 2015 och börjat gymnasiet, får möjlighet att stanna och avsluta sina gymnasiestudier.

Detta gäller även om de fått eller skulle få beslut om utvisning.

Den stora flyktingvågen hösten 2015 gjorde att Migrationsverket inte hann med handläggningen.

Flera som kom som minderåriga hann troligen bli 18 år innan deras asylansökan blev behandlad.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset