EU-kommissionen har beslutat att förbjuda en viss grupp av insektsgifter vid namn neonikotinoider – för att rädda bina.

Redan 2013 förbjöd EU-kommissionen tre bekämpningsmedel att användas i blommande grödor. Förbudet var bara tillfälligt, då man väntade på resultat från undersökningar om hur medlen påverkar pollinerande bin och humlor.

LÄS MER: Därför ska du inte ta bort ogräset i trädgården

Resultatet visade att bekämpningsmedlen minskade antalet bin och påverkar pollineringen, vilket i sin tur har lett till färre fåglar i jordbruksmiljöer.

Under fredagen röstade 16 av EU:s medlemsländer för förslaget att förbjuda neonikotinoider, som har visats sig vara en hög risk för honungsbin, humlor och vilda bin, rapporterar BBC.

LÄS MER: Bekämpningsmedel bidrar till bidöden

Sverige var ett av de länderna som röstade för förbudet, men flera lantbrukare påpekar att beslutet kommer få stora problem, då man i sockerbetsodlingar har använt neonikotinoider mot skadeinsekter som bladlöss och trips.

Både miljön och betodlaren förlorar på ett förbud. Vi kommer istället att behöva bespruta mer och oftare med andra bekämpningsmedel som inte är lika effektiva, säger Anders Lindkvist, generalsekreterare för Betodlarna, en branschorganisation för Sveriges 1 500 odlare av sockerbetor, till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset