Undersökning av platsen för mordförsöket i Salisbury där exspionen Sergej Skripal och hans dotter utsattes för nervgift.
Undersökning av platsen för mordförsöket i Salisbury där exspionen Sergej Skripal och hans dotter utsattes för nervgift.

EU har beslutat att kalla hem EU-ambassadören från Moskva. Beslutet togs under ett toppmöte i Bryssel, och är en markering mot Ryssland efter nervgiftsattacken i Storbritannien.

EU-ledarna enades under ett toppmöte i Bryssel sent på torsdagskvällen om att kalla hem sin ambassadör från Ryssland. Beslutet togs med anledningen av nervgasattacken mot den före detta ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury den 4 mars, skriver BBC.

LÄS MER: Mordförsök mot rysk dubbelagent i England – utsattes för nervgift

EU sluter därmed upp bakom Storbritannien gällande att det är högst sannolikt att Ryssland är ansvarig för giftattacken, som starkt fördöms av alla parter.

”Vi står enade med Storbritannien inför denna stora utmaning mot vår gemensamma säkerhet”, säger Europeiska rådet i ett uttalande.

Ryssland hävdar själva att de inte har något med nervgasattacken att göra. Enligt det ryska utrikesdepartementet kommer giftet troligtvis från Storbritannien, Slovakien, Tjeckien – eller Sverige.

LÄS MER: Kreml pekar ut Sverige efter giftmordförsöket

– Den mest troliga ursprungskällan till den här kemikalien är länderna som sedan slutet av 1990-talet bedrivit intensiv forskning på substanser från Novitjok-projektet, sade ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova till det ryska statsstyrda tv-nätverket Russia Today (RT)förra veckan.

I samband med beskedet att EU kallar hem ambassadören från Moskva berättade Stefan Löfven att inga diskussioner förs i nuläget om att kalla hem svenska ambassadörer från landet.

– Vi har inte alls diskuterat detta. Nu får länderna titta på vad man kan göra. Det kan bli lite olika åtgärder, men det är ingen tvekan om att det är total enighet om stödet till UK och att något måste göras för att markera mot Ryssland, säger Stefan Löfven till TT.

LÄS MER: Experter: Valet i Ryssland handlar bara om Putin

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset