Nigel Farage, före detta partiledare för brittiska Ukip.
Nigel Farage, före detta partiledare för brittiska Ukip.

Sverigedemokraterna har samlat europeiska politiker på Grand Hotel i Stockholm för att prata EU-kritik.Mötet och festen, där bland andra Nigel Farage från brittiska Ukip deltar, har väckt kritik – även mot Grand Hotel.

De britter som vill att Storbritannien ska lämna EU fick ett bakslag häromdagen. High Court beslutade att regeringen behöver parlamentets godkännande för att aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget, som påbörjar de officiella förhandlingarna om att lämna EU. Domstolens beslut har överklagats och framtiden får utvisa om ärendet faktiskt når parlamentet.

– Om det gör det, då kommer det att bli en ansenlig ilska hos allmänheten, förmodligen på en sådan nivå vi inte sett i brittisk politik på länge, säger Nigel Farage.

Kritiken förenar

Det som förenar politikerna på plats är kritiken mot EU, och frågan är hur de ska kunna enas i annat.

– Det spelar ingen roll. Det har varit vanligt genom historien att olikartade människor samlas i en fråga, säger Nigel Farage.

På frågan om han tycker att Sverige borde gå samma väg som Storbritannien när det gäller EU tycker han att svenskarna borde fokusera på sin neutralitetspolitik kontra EU-militarisering.

– Svenskarna röstade rätt när det gällde euron, säger han.

Farage säger också att om han hade möjlighet att rösta i USA-valet skulle han välja Donald Trump.

– Jag skulle inte rösta på Hillary, men jag skulle förmodligen rösta, säger Farage och lyfter fram Trumps EU-kritik.

Sverigedemokraterna vill, precis som i Storbritannien, ha en folkomröstning om Sveriges EU-medlemskap.

– Vi folkomröstade om EU för drygt 20 år sedan, men det EU vi röstade om då finns inte längre. Mer makt har flyttats till Bryssel. Den utvecklingen bör prövas i en ny folkomröstning, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson till TT.

Kritik mot hotellet

Grand Hotel har fått låga recensioner och kritik på sin Facebooksida för att hotellet hyrt ut lokalerna till SD och deras meningsfränder.

– Det är ofta så när vi har arrangemang att det finns en grupp, inte sällan på den yttersta vänsterkanten, som på olika sätt ska protestera för att de inte kan acceptera att det råder demokrati och åsiktsfrihet i Sverige. Jag är ganska van vid det, säger Åkesson.

På festen delas ett "frihetspris" ut till Tjeckiens förre president Václav Klaus.

– Han är väldigt EU-kritisk och var den statschef i Europa som höll ut längst mot Lissabonfördraget. Han har blivit en symbol för EU-kritiken och förtjänar det här priset, säger Åkesson.

– Han är en extraordinär man, säger Nigel Farage och hyllar Klaus EU-skepticism.

– För mig är han något av en hjälte.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset