Relationerna öppnas upp mellan Kuba och EU, här symboliserat av lansering av en ny Audi på Revolutionstorget i Havanna i våras.
Relationerna öppnas upp mellan Kuba och EU, här symboliserat av lansering av en ny Audi på Revolutionstorget i Havanna i våras.

EU är för följsamt i samarbetet med diktaturen Kuba. Det tycker Civil Rights Defenders (CRD), som vill att Sverige agerar i EU:s ministerråd.

EU-kommissionen har redan antagit det nya samarbetsavtalet mellan EU och Kuba. Men människorättsorganisationen CRD vill att Sverige agerar i EU:s ministerråd för att stoppa avtalet. Enligt CRD har EU inte pressat den latinamerikanska diktaturen tillräckligt mycket för att stärka skyddet av mänskliga rättigheter under de två år som samtalen pågått.

– Kubas regering har inte sagt något eller gjort någonting under den här tiden som antyder att man är intresserad av att förändra det politiska systemet, och det borde vara uppenbart för utrikesminister Margot Wallström att så inte är fallet, säger Erik Jennische, programchef för Latinamerika vid CRD.

Avtalet slår fast att förändringar ska ske inom den nuvarande kubanska konstitutionen och rättsystemet. Jennische säger att det därför inte går att förvänta sig några konkreta förändringar eftersom varken konstitutionen eller rättsystemet är demokratiskt utformade. CRD vill också att EU kräver att Kuba ratificerar de två grundläggande konventionerna om mänskliga rättigheter som landet har skrivit under.

– Avtalet förhandlades och antogs av kommissionen utan någon som helst insyn för medborgare i Kuba och EU. Det är skäl nog att avtalet inte ska antas, säger Erik Jennische.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset