Alejandra, 26, från Stockholm fick reda på att den rumänska EU-migranten vid hennes tunnelbanestation fått en sjukhusräkning på tusentals kronor. Då bestämde hon sig för att betala hela fakturan.

Hasse Holmberg / TT

Alejandra bestämde sig för att hjälpa den rumänska kvinnan att betala hennes sjukhusräkning. OBS. Bilden är en genrebild.

I kanske två månader har den rumänska kvinnan i dryga 30-årsåldern suttit utanför 26-åriga Alejandras tunnelbanestation i södra Stockholm. Ett antal gånger då Alejandra går till jobbet och haft lite mynt på sig har hon gett kvinnan pengar.

– Så i går visade hon mig en läkemedelsförpackning, men jag förstod inte riktigt hur jag skulle hjälpa henne, så jag gav henne bara pengar, men i dag när jag gick igen hade jag inga mynt men då visade hon mig en faktura, säger Alejandra till Metro.

LÄS MER: Hemlösa Ana, 21, har inte råd att göra abort

Hon misstänkte att kvinnan kunde italienska och försökte därför kommunicera med henne på spanska. Hon fick då reda på att det rörde sig om en sjukhusräkning. Kvinnan hade vårdats på Södersjukhuset i Stockholm för en hjärtinfarkt, och hade en obetald faktura på 3440 kronor.

Alejandra erbjöd sig snabbt att betala räkningen. Eftersom fakturans förfallodatum redan passerat skrev hon ett inlägg på Facebook och Twitter där hon bad hon vänner och bekanta att bidra genom att swisha över en pengar till henne.

– Jag tycker det är så himla självklart att man ska hjälpa varandra och de som inte kan.

LÄS MER: Efter flera attacker mot EU-migranter – nu ber polisen allmänheten om hjälp

Från att ha lagt ut sitt meddelande på onsdagsmorgonen hade hon vid tvåtiden fått in 4992 kronor, mer än nog för att betala räkningen.

Alejandra säger att hon nu kommer att swisha tillbaka pengar till de som fört över till henne efter att beloppet var täckt. Resten av överskottet kommer att gå till den rumänska kvinnan och till en organisation som arbetar för EU-migranter.

– Det går så himla snabbt att hjälpa andra människor om alla bara hjälps åt. Jag har fått in bidrag på typ tio kronor men om alla ger tio kronor så går det så himla snabbt att hjälpa någon, säger Alejandra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset