En grupp romer som är på väg att avhysas från en parkering i Kista besökta på onsdagen Stadshuset föra göra sina röster hörda.
En grupp romer som är på väg att avhysas från en parkering i Kista besökta på onsdagen Stadshuset föra göra sina röster hörda.

Nu vill en grupp EU-migranter i Stockholm få möjlighet att betala för att få bo på campingplats. På onsdagen besökte de Stadshuset för att få träffa socialborgarrådet, och göra sina röster hörda.

Bienvenido Flores

På onsdagsmorgonen samlades gruppen på T-centralen i Stockholm.

Bienvenido Flores

De promenerade sedan till Stadshuset.

På onsdagsmorgonen besökte en grupp romer Stadshuset i Stockholm för att diskutera sin situation. Att besöket sammanfaller med romernas nationaldag hade gruppen inte noterat. De vill bara inte avhysas och tvingas flytta från plats till plats.

– De vill diskutera med socialborgarrådet om lämpliga lösningar. De kan betala om staden kan hjälpa till med campingplats. Det måste finnas någon möjlighet för dem att bo och sova, så det inte behöver finnas i olämpliga miljöer och situationer, säger Bienvenido Flores, som fungerar som talesperson för EU-migranterna.

►LÄS MER: Efter nedskräpning och attacker – nu får tiggarna egen campingplats

Gruppen håller vanligtvis till i Kista. Många av dem sover i sina bilar. Men de har fått veta att bilarna, som står på en parkering, måste flyttas.

Klockan 10 på onsdagen samlades gruppen vid T-centralen och begav sig därifrån till Stadshuset för att träffa vikarierande socialborgarråd Ewa Larsson (MP). Bienvenido Flores menar att han sökt socialborgarrådet i flera veckors tid, utan att få till någon träff. Därför väljer EU-migranterna en mer direkt approach.

– Jag har länge mejlat om en möjlighet att få träffa henne och berätta om deras situation. Men de har inte bjudit in oss.

– Gruppen vill förmedla att de kanske kan betala sin egen avgift om det finns någon plats där de kan ställa sina bilar, eller en campingplats eller någon annanstans de kan få möjlighet att bo.

Men någon hjälp från Stockholm stad kunde gruppen inte få. De fick en kortare träff med Ewa Larsson. Och när Metro pratar med socialborgarrådet på eftermiddagen beklagar hon att mötet inte var föranmält eftersom de inte hann ordna fram en tolk.

– Om det är så att det pågår diskriminering vill jag gärna ha reda på det. Jag frågade om jag kunde få namn på någon campingplats som sagt nej till betalande gäster men det kunde han inte ge mig. Som socialborgarråd har jag inga campingplatser, säger hon.

Hon har haft regelbundna möten med nätverket för romska EU-migranter, men just den här gruppen ingår inte i det nätverket, vilket Ewa Larsson tror är en del av förklaringen till att något möte inte blivit av tidigare.

– Det är de grupper som ingår i nätverket som jag träffar först. Sedan är det många som vill träffa mig och jag uppfattar inte att han konkret har sagt att han vill träffa mig.

Efter onsdagens träff kan ett mer officiellt möte bli aktuellt. Men Bienvenido Flores uppger att han är besviken efter träffen. 

– Det är olagligt att sova i bilar sa hon. Men hon hade ingen lösning på det. Det måste finnas någon annan möjlighet utifrån deras betalningsförmåga.

Exakt när avhysningen ska ske har gruppen inte fått besked om ännu. Men Bienvenido Flores har varit i kontakt med närpolischefen och väntar på att få bekräftelse om tidpunkt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset