Strandpromenaden i Nice, dagen efter terrorattentatet då 86 människor miste livet. Nu oroas EU av en ökad radikaliering och utlovar nya insatser mot terror. Arkivbild.
Strandpromenaden i Nice, dagen efter terrorattentatet då 86 människor miste livet. Nu oroas EU av en ökad radikaliering och utlovar nya insatser mot terror. Arkivbild.

EU-kommissionen oroas över en allt snabbare radikalisering av terrorister inne i EU.Samtidigt stiger frågan om polisens tillång till krypterad kommunikation fram som nästa stora debattämne i kampen mot terrorismen.

– Radikaliseringsprocessen snabbas upp. Det finns rapporter om att individer nu radikaliserats på ett par veckor, snarare än under månader, varnade Luigi Soreca, avdelningschef för inre säkerhet på generaldirektoratet Home – EU:s "inrikesdepartement" – i ett möte i EU-parlamentet på onsdagsmorgonen.

Soreca träffade utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter för att gå igenom vad som görs efter sommarens många små och stora terrorattacker i framför allt Frankrike och Tyskland.

Ökad kontroll

Avdelningschefen utlovade bland annat nya EU-förslag "väldigt snart" i kampen mot falska dokument och Europol-personal på plats vid flyktingmottagningar i Grekland och Italien i jakten på potentiella terrorister.

– Det är uppenbart att bättre kontroller av asylsökande och migranter behövs för att förhindra potentiell infiltration från terrorister, sade Soreca.

Efter sommarens dåd lade Frankrike och Tyskland i förra veckan gemensamt fram förslag om ytterligare utbildning och övning för EU:s gränsbevakare och bättre utbyte av reseuppgifter och brottsregister.

Kryptering?

Framför allt vill de två länderna dessutom se gemensamma EU-regler vad gäller möjligheterna att få tillgång till krypterad kommunikation från telefoner och datorer.

Den diskussionen lär dock bli infekterad, inte minst av integritetsskäl.

– Kryptering är helt klart en komplex fråga där det gäller att hålla rätt balans mellan rättsväsende, yttrandefrihet och företagsintressen. Men det är tydligt att det finns behov av en debatt om det, sade Luigi Soreca på onsdagen.

Frankrike och Tyskland hoppas att förslagen ska tas upp redan på det extrainsatta toppmöte som hålls i Bratislava den 16 september för att diskutera framtidens EU utan Storbritannien.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset