JOHAN NORBERG: ”Utbildningsfrågan är mycket viktig. Den kan kosta mig nästa val”, förklarar premiärminister Jim Hacker i BBC-serien "Yes, Prime Minister".

”Aha, naiv som jag är trodde jag att du tänkte mer på framtiden för våra barn”, replikerar hans statssekreterare. ”Ja, den också – barnen får ju trots allt rösträtt vid 18 års ålder.”

Det är sådana tider nu, för denna torsdag är valdag i Storbritannien. De två stora partierna, konservativa Tories och socialdemokratiska Labour, tävlar om vem som kan underminera ekonomin mest. Tories genom att utlova en folkomröstning om EU-medlemskapet, vilket kan göra att britterna förlorar frihandeln med sin viktigaste exportmarknad. Labour genom att föreslå ett helt batteri av skatter och regleringar som kan skrämma bort investeringar. 

I opinionsundersökningarna ligger de båda stora bara kring 34 procent. EU- och invandringskritiska UKIP är på 12 procent och de gröna på 5-6 procent. I Skottland håller nationalisterna i SNP på att sopa upp nästan alla parlamentsplatser.

I en mening är småpartiernas framsteg inte överraskande. I de flesta länder håller de två stora partierna på att förlora sitt monopol på väljarna. Förr hade de väldiga medlemskårer, hade tidningar på sin sida som formade opinionen och väljare som var lojala. Men medlemmarna är borta, opinionen formas på nätet och befolkningen röstar inte längre efter klass. Väljarna byter oftare parti och proteströstar mer. 

Men på ett annat sätt är det märkligt. Den brittiska ekonomin har återhämtat sig väl efter krisen, vilket borde ha gynnat den styrande liberalkonservativa koalitionen. Många trodde att de skotska nationalisterna var utslagna efter att de förlorade folkomröstningen om skotsk självständighet förra året, men SNP har en populär ny partiledare och har skickligt kanaliserat engagemanget från den kampanjen.

I Skottland ser partiet ut att mer än fördubblas från 20 procent av rösterna i förra valet, till mer än 40 procent denna gång. Framstegen för UKIP är också överraskande. De utmålar invandrare från nya, fattigare EU-länder som parasiter, trots att dessa enligt en studie vid University College London bidrar med 12 procent mer i skattebetalningar än de får i välfärdstjänster.    

Ingen av de två stora partierna klarar sig numera utan någon slags koalitionspartner. Tories skulle behöva ha med Liberaldemokraterna en gång till, vilket kan tygla de konservativas EU-kritik, medan Labour kan bli beroende av SNP, vilket kan driva på partiets hårda vänstersväng.

Det har fått Londons borgmästare Boris Johnson att tala om att Labours ledare Ed Miliband efter valet kommer sticka upp ur SNP:s sporran – den traditionella börsliknande väska som skottar bär till kilt – likt en förbryllad bebiskänguru.

+ Broms på Karlavägen. Bästa frukosten och trevligaste personalen – och här får jag sitta i fred och skriva min Metrokrönika.

- Grekisk konkurs. Efter hundratals miljarder euro i stödpaket och skuldavskrivningar är Grekland ohyggligt nära statsbankrutt – igen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset