Blir du sugen på tanken att äta insekter? En silkesmask innehåller mycket koppar och riboflavin.
Blir du sugen på tanken att äta insekter? En silkesmask innehåller mycket koppar och riboflavin.

Gräshoppsburgare med silkesmasksås eller termitpizza med syrsasallad? Nu satsar EU 30 miljoner kronor på insekter som mat.

Nu har EU-kommissionen ett nytt förslag för att rädda miljön: att äta insekter. Ett forskningsprojekt ska utreda möjligheterna att ersätta kött med insekter. 30 miljoner kronor ska sponsra forskningen.
– År 2020 kommer du att köpa insekter på snabbköpet. Vi kommer att häpnas över att människor inte trodde det var möjligt år 2011, säger professor Marcel Dicke på Wageningen University i Nederländerna till brittiska Telegraph.

Han är en av de forskare som kommer att ansöka om pengarna från EU. Insekter producerar färre växthusgaser än boskap och kräver mindre föda vilket gör dem mer miljövänliga. Dessutom innehåller de mindre fett.
– Vi har redan sett aubergine och sushi introduceras, saker som människor aldrig åt här tidigare. Jag tror det kommer att börja med nedmalda insekter i såser och hamburgare. Att mala dem får dem att se mer smakliga ut, säger Marcel Dicke.

Han menar att flygande insekter bör betraktas som "himlens räkor" och att insekter i stort påminner om skaldjur. Kritiker menar att det kommer krävas mer än forskning för att få människor att vänja sig vid tanken att äta insekter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset