EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) tycker att förslaget är oansvarigt.
EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) tycker att förslaget är oansvarigt.

Nu vill EU att det ska räcka med att en asylsökande har rest igenom ett land för att personen ska kunna skickas tillbaka dit, skriver Sveriges Radio. Enligt ett nytt förslag ska unionen ta fram en gemensam lista på länder som betraktas som säkra.

Sedan flyktingkrisen 2015 har EU försökt få fram en gemensam beredskap. Nu pågår förhandlingar kring att upprätta en gemensam lista på länder utanför unionen som bedöms som säkra nog att skicka tillbaka asylsökande till. Enligt ett förslag ska det räcka att personen rest genom landet, skriver Sveriges Radio.

Men hittills har förslaget inte samlat någon enighet. EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) tycker att förslaget är oansvarigt.

LÄS MER: Miljöpartiet går till val på en generösare flyktingpolitik

– Att vi skulle vilja använda oss av den sortens brist på eget ledarskap och brist på förmåga att hantera vår egen situation – för att i stället lämpa över allt ansvar på länder utanför EU. Det är mycket djupt ovärdigt, säger Cecilia Wikström till radion.

Regeringen positiva

Flera EU-länder har redan tagit fram egna listor på säkra länder men den gemensamma listan skulle vara tvingade och sätta stopp för länder som vill ha en mer generös flyktingpolitik. Regeringen har inte bestämt sig för vad de tycker om förslaget men migrationsminister Heléne Fritzs0n (S) säger att de i grunden är positiva till förslaget.

– Att man jobbar igenom en lista med säkra länder – det är ett arbete som pågår. Sedan är vi inte överens om hur den ska se ut. Det får vi återkomma till. Men att den kan vara ett stöd. Det är vi i grunden positiva till, säger hon till Sveriges Radio.

LÄS MER: Jämförelse: Så lika är S och SD i migrationsfrågan – egentligen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset