Johan Eurén missade medalj i 130-kilosklassen.
Johan Eurén missade medalj i 130-kilosklassen.

En bronsmatch i OS stod på spel – då kräktes brottaren Johan Eurén under läktaren inför matchen.Och sedan tog det stopp mot Heiki Nabi som vann återkvalsmatchen med 3–0. Därmed var medaljchansen försvunnen för svensken.

Det var en till synes lugn Eurén, som efter matchen svarade på frågor och hyllade sin motståndare när han försökte förklara vad som gick snett.

TT: Du ser ut att ta förlusten bra ändå, det var ju en bronsmatch i OS som stod på spel?

– Ja nu ja, men för en kvart sedan stod jag här ute under läktaren och kräktes. Av nervositet, av mjölksyra, av allt möjligt. Så är det alltid, det är bara att torka sig runt munnen och köra.

Osäker på framtiden

Esten Nabi Haki och Johan Eurén i 130-kilosklassen har mötts många gånger tidigare. I OS i London såg svensken ut att ha tagit sig vidare till final – men esten överklagade och knep finalplatsen. Den gången blev det brons för Johan Eurén och Nabi tog silver.

– Vi har mötts så många gånger så det är retligt att förlora mot honom. Men det är en bra kille så jag hoppas han går hela vägen, säger 31-åringen.

Men så blev det inte, esten förlorade sin bronsmatch.

På frågan vad som händer nu med brottarkarriären svarar Eurén:

– Nu blir det en liten paus. Sedan drar det igång i tyska ligan igen. Sen vet jag inte om jag sikta in mig på fyra nya år eller vad det nu blir.

Kört mot kubanen

Johan Euréns guldchanser försvann den här gången redan i kvartsfinalen, när han gick in i en kubansk vägg vid namn MIjain Lopez Nunez, OS-guldmedaljör 2008 och 2012, och förlorade med 0–4.

– Jag hade behövt vapen om jag skulle ha klarat av honom, säger svensken.

Både förbundskaptenen Mohammad Babulfath och Eurén själv gissade att den favorittippade kubanen skulle ta sig till finalen. Och fick rätt, vilket innebar återkval.

Innan kvartsfinalen hade det sett enkelt ut för Eurén mot den betydligt lättare och Ivan Popov från Australien. Segersiffrorna blev 9–0 sedan offensive Eurén fått australiern på fall.

I finalen slog Lopez Nunez turken Riza Kayaalp med klara 6–0. Kubanen släppte inte till en enda poäng under hela dagen.

Berg snabbt utslagen

I 85-kilosklassen blev det förlust direkt för Zakarias Berg. Efter ett lyckat kval till OS fick den 21-årige Huddingebrottaren en biljett till Rio, och var förhoppningsfull inför OS-debuten. Men han var chanslös mot iraniern Habibollah Jomeh Akhlagi som vann med 10–0.

Eftersom Akhlagi förlorade sin andra match försvann därmed Bergs chans till återkval.

Ryssen Davit Tjakvetadze tog guldet och ukrainaren Zhan Beleniuk silvret.

Pontus Lundahl/TT
Zakarias Berg förlorade mot Irans Habibollah Jomeh Akhlaghi redan i första omgången i 85-kilosklassen.
Pontus Lundahl/TT
Sveriges Zakarias Berg förlorade mot Irans Habibollah Akhlaghi i herrarnas brottning 85-kilosklassen. Bergs OS är nu över.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset